Особливе місце у кожній культурі займає вшанування пам'яті рідних та близьких.

Візит до померлих - століттями традиція, що склалася, яка дозволяє проявити свою повагу і любов. При цьому на цвинтарі потрібно завжди дотримуватись певних правил та етикету, адже інакше можна залучити багато проблем.

Одним із негласних правил поведінки на цвинтарі є уникнення пильної уваги до чужих могил.

Так, у всіх релігіях світу наголошується на важливості збереження атмосфери спокою, молитви та поваги до померлих. Саме тому церква вважає неприпустимим порушувати похоронний простір і турбувати настирливою увагою спокій мертвих.

Крім релігійних мотивів, є й суто етичні причини не дивитись на чужі могили. Ще б пак, у своєму горі кожен відвідувач цвинтаря хотів би усамітнитися. Адже нікому не буде приємно, що сторонні люди з цікавістю розглядатимуть місце останнього упокою вашої близької людини.

Згідно з прикметами, якщо виявити неповагу до місця поховання якихось людей, то їхні душі можуть "ув'язатися" за вами, і в житті виникнуть якісь серйозні неприємності.

Вважається, що таким чином можна ненароком "наврочити" або "зіпсувати" чуже місце упокою, спричинити гнів покійного або невдачу на його родичів.

Деякі люди побоюються, що, дивлячись на чужі поховання, можна "перейняти" горе, хвороби чи навіть смерть їх мешканців. Хоча подібні страхи не мають раціональної основи, вони можуть сильно впливати на поведінку забобонних людей на цвинтарі.