Вчені розвіяли міф про вплив кави на організм людини

Дуже часто вважають, що пити каву все ж таки корисно. Особливо останнім часом популярна думка про те, що цей напій може скоротити ризики щодо серцевих захворювань. Вчені з університету Колорадо вирішили перевірити ці факти в своєму дослідженні, передає інформаційний портал Health.

В дослідженні взяли участь 21 тисяча жителів Сполучених Штатів Америки. Вчені досліджували їх стан впродовж як мінімум 10 років. Так, ті люди, які пили на день приблизно одну-три чашки кави, мали знижений довгостроковий ризик серцевої недостатності. Вчені розповіли, що під час другого дослідження ризик серцевої недостатності протягом десятиліть знизився десь на 5-12 відсотків, якщо порівнювати з повною відсутності кави в раціоні.

Вже в третьому досліджені ризик серцевої недостатності не змінювався, коли людина або пила лише одну чашки кави на день, або взагалі не пила кави. При цьому показник був на 30 відсотків менше, якщо порівнювати з тими людьми, які пили каву не менше кількох разів на день.

Медики відзначають, що багато людей вважають каву шкідливою, тому що пов’язують її з прискореним пульсом чи тиском. Однак це виглядає не так впевнено, якщо враховувати зв’язок між кавою та зниженням ризику серцевої недостатності. Проте все ж таки немає точних підтверджень тому, що цей напій можна було б радити так само, як, наприклад, відмова від цигарок та схуднення.

Дієтологи в США дійсно нерідко кажуть про те, що кава корисна. Проте варто підкреслити, що тут мається на увазі саме чорна чиста кава, але сьогодні люди часто п’ють трішки інші напої – наприклад, латте чи капучино. Такі напої вже будуть відрізнятися хоч тим, що в них забагато калорій, цукру і жиру, а це вже дуже шкідливо для організму.

Коментуючи цю ситуацію професор дієтології Пенні Кріс-Етертон зазначила, що можна спокійно пити каву, але варто це робити в межах здорового харчування. Тобто, пояснила експерт, це варто робити, пам’ятаючи про кількість чашок на день (не більше приблизно двох-чотирьох), а також піклуватися, щоб в раціоні було достатньо жирів, вуглеводів та інших потрібних організму речовин.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що медики розповіли, які продукти не можна їсти на голодний шлунок. Експерти поділилися важливими порадами.

Також повідомлялося, що в Україні вже навесні будуть дорожчати деякі продукти харчування. Економісти розповіли подробиці.

Крім того, вчені провели дослідження та дізналися, чи дійсно різні дієти можуть впливати на стан шкіри. Експерти розповіли, до яких висновків вони дійшли.