Багато городників віддають перевагу органічним добривам, при цьому не обов'язково завжди використовувати гній або курячий послід. Настій з кропиви швидко і легко готується, він ефективний для овочевих і декоративних культур.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяІ справді, настій кропиви як добриво безпечний для людини та рослин, його можна використовувати для підживлення практично всіх культур.
Наприклад, підживлення кропивою ідеально підходить для удобрення огірків – настій сприяє активному нарощуванню зеленої маси, завдяки цьому збільшується кількість зав'язей та врожайність.
Існує кілька варіантів приготування поживної суміші. Найбільш простий рецепт передбачає використання тільки кропиви, для цього потрібно:
-
якісна вода: відстояна або із джерела;
-
кропива (стебла та листя) до моменту цвітіння.
Отже, у пластикову або дерев'яну ємність потрібно помістити однаковий об'єм подрібненої кропиви та гарячої якісної води та накрити кришкою. Залишають ємність у теплому місці, або на відритому сонці на 10-14 днів.
Протягом цього періоду треба щодня домішувати рідину. Якщо буде докучати запах, що виділяється, його можна нейтралізувати спиртовою настойкою валеріани.
У процесі приготування настою виділятиметься велика кількість піни – це природний процес. Як тільки він закінчиться, а рідина потемніє, це означає, що засіб можна використовувати. Воно дуже насичений, тому робочий розчин повинен мати 20% концентрацію.
Пекуча рослина також може бути відмінним засобом для прискорення росту троянд.
А ще кропива використовується для підвищення врожайності винограду, таке добриво живить рослина необхідними речовинами.
Більшість садових рослин добре реагують на підживлення кропивою, але є й винятки.
Так, таке добриво не переносять бобові, часник, цибуля та редис. Кропивний настій може уповільнити їх зростання та розвиток, а також негативно позначитися на коренеплодах, викликаючи надмірне зростання зеленої маси на шкоду коренеплодам.