Вчені б'ють на сполох щодо потенційної екологічної кризи, оскільки вічна мерзлота в Арктиці продовжує танути, що може призвести до викиду величезної кількості ртуті в довкілля.

Ця стурбованість заснована на дослідженні Університету Південної Каліфорнії, опублікованому Environmental Research Letters, в якому вивчалося перенесення опадів у річці Юкон.

Дослідження було зосереджено на тому, як річка Юкон, що тече на захід через Аляску в Берингове море, руйнує вічну мерзлоту. Ця ерозія вивільняє опади в річку, які можуть містити значну кількість ртуті, накопиченої за тисячі років.

Ртуть є токсичним металом, і її викид у водоймища представляє серйозну екологічну небезпеку. У міру танення вічної мерзлоти та попадання цих опадів у річки та океани ртуть може забруднювати воду, що матиме далекосяжні наслідки для екосистем та здоров'я людини.

Арктика
Арктика

Також ртуть може переміщатися харчовим ланцюгом, впливаючи на тендітні екосистеми Арктики. Здоров'я приблизно 5 мільйонів людей, які живуть там, які залежать від цих екосистем у плані харчування та засобів для існування, може опинитися під загрозою.

Ця потенційна «ртутна бомба» може мати довгострокові наслідки, посилюючи і так значні проблеми, викликані зміною клімату в арктичному регіоні.

Дане дослідження наголошує на важливості моніторингу та пом'якшення впливу зміни клімату на навколишнє середовище, особливо в таких чутливих регіонах, як Арктика, де наслідки танення вічної мерзлоти можуть бути серйозними.

Читайте також:

Як зберігати картоплю, щоб вона довго не псувалась і не проростала: пролежить до глибокої весни

Розморожувати холодильник більше не доведеться: як фольга врятує вашу морозильну камеру

Більше ніколи не мийте автомобіль у спеку: чим це небезпечно і чому вам дуже щастило