Протягом багатьох століть Вавилон вважався міфом, поки в 1899 німецький археолог Роберт Кольдевей не знайшов докази його існування. Тепер багато вчених упевнені, що це царство знаходилося в центральній частині Месопотамії, на території сучасного Іраку. Саме там понад 100 років тому було виявлено глиняні таблички з написами, які, ймовірно, залишили саме жителі Вавилону.

Так, у період між 1892 та 1914 роками Британський музей отримав глиняні таблички з написами, вік яких оцінюється у 4000 років. Ці стародавні написи довгий час не вдавалося розшифрувати, а нещодавно професор Ендрю Джордж та незалежний вчений Джунко Танігучі змогли перекласти послання мешканців стародавньої Вавилонії.

Результати досліджень було опубліковано у журналі Journal of Cuneiform Studies.

Як заявили вчені, текст написаний клинописом – мовою писемності, яку використовували на стародавньому Близькому Сході. Понад те, тексти виявилися прогнозами. Вчені пишуть, що для пророцтв автори клинописних текстів використовували найрізноманітніші чинники. Наприклад, з рухом тіней та тривалістю затемнень жителі Вавилону пов'язували падіння країн та царів.

Один із написів говорить: "Затеміння затьмарюється від свого центру одночасно [і] прояснюється одночасно: помре цар, Елам буде зруйнований".

Ще одне пророцтво каже, що "на землю нападе рій сарани", а також "загине худоба" і "паде велика армія". В іншій прикметі йшлося про те, що регіони Субарту і Аккад зіткнуться з руйнуванням, якщо "затемнення почнеться на півдні, а потім проясниться". Мор, смертельна хвороба, що містить бубонну чуму, спричинить хаос, якщо буде "затемнення у вечірню варту".

Передбачається, що таблички, ймовірно, були написані за часів Вавилонської імперії, що існувала приблизно з 1890 до н. до 224 року н.

Читайте також:

Вже бронювання не допоможе: коли ТЦК зможуть мобілізувати навіть тих, хто отримав бронь

Це вже повна катастрофа для Путіна: що розповів Жданов про потужні бої під Курськом та про крах Кремля

Путін уже на волоску: що розповів Буданов про ситуацію в Кремлі та що розпочнеться у разі затяжної війни