Хтось миє сковорідку після кожного сеансу приготування, але більшість просто на це не має часу, тому в один "прекрасний момент" доводиться видаляти товстий шар нагару зі дна та стінок посуду.

Довідка:

  • Нагар - це все залишки їжі та засохлий жир, які під впливом високої температури прикипіли до поверхні сковороди. Нагар також є оксидами, які виділяє метал під час сильного нагріву. Якщо своєчасно не позбавлятися шару почорнілого жиру, то ці речовини можуть потрапляти в їжу, що не є корисним для організму людини. Звичайне ополіскування водою з миючим засобом не дасть потрібного результату. Шкідливий шар ставатиме все товстішим, а видалити його буде дуже проблематично.
Традиційним та перевіреним способом видалення нагару вважається застосування солі, оцту та харчової соди. З совківських методик боротьби з нагаром на сковороді чи каструлі є спосіб варення предметів із нагаром у воді з господарським милом.
А ще, як виявилося, врятувати антипригарну сковороду можна за допомогою трьох продуктів – оцту, солі та лимона.
Вся справа в тому, що сіль у поєднанні з оцтом – чудова суміш для розм'якшення та чищення нагару, а лимонний сік – відмінний антисептик і до того ж надає металу свіжості.

Отже, щоб врятувати антипригарну сковороду від нагару, її потрібно зсередини намазати половинкою цитрусу - лимонний сік відмінно переможе нагар, навіть якщо його мало. А от зовні забруднену сковороду потрібно посипати сіллю та залити її оцтом. Далі залишаємо сковорідку на півгодини, щоб нагар акуратно розм'якшився під впливом цієї суміші, після чого повторюємо сіль та оцет і знову залишаємо – тепер на чверть години.

Розм'якший нагар відчищаємо жорсткою губкою, дбайливо та акуратно. Результат вражає: ідеально чиста сковорідка просто сяє, а антипригарне покриття не пошкоджене. Процес можна повторювати іноді.