За останні два роки було внесено суттєві зміни до правил виплати пенсій українцям, які тимчасово проживають за кордоном.

Експерт з пенсійного права Сергій Коробкін розповів про нові вимоги щодо збереження пенсійних виплат та процедури ідентифікації громадян за кордоном, як повідомляє інформаційне видання «znaj.ua».

Ключовою зміною є те, що тепер не лише мігранти, а й ті, хто тимчасово проживає за кордоном, повинні щороку до 31 грудня підтверджувати свою особу, щоб продовжувати отримувати пенсію.

Цю ідентифікацію можна зробити віддалено через онлайн-портал Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису або відеоконференції з представником Фонду.

Також документи можна надіслати поштою через українське консульство.

З квітня 2024 року нове положення статті 47.1 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» дає змогу продовжувати виплату пенсій за кордоном за умови проходження ними щорічної ідентифікації.

Пенсіонери
Пенсіонери

Однак це суперечить статті 49 того ж закону, яка свідчить, що виплата пенсій має бути припинена на час перебування людини за межами України. Ця суперечність створює деяку плутанину у тлумаченні законодавства.

Коробкін також наголосив, що у період військового стану спрощено процес подання документів для оформлення чи продовження пенсій. Тепер заяви можна надсилати поштою, що особливо важливо для тих, хто залишив Україну через війну і нині є біженцем або перебуває під тимчасовим захистом за кордоном.

Тому українці, які проживають за кордоном, мають бути в курсі вимог та процедур ідентифікації, щоб не втратити пенсії.

Читайте також:

Пенсія за віком або інвалідністю: які виплати вигідніші

До пенсії додадуть 2 тисячі: хто отримає

ПФУ розповів, як пенсіонери можуть збільшити свої виплати: це може зробити кожний