Напередодні саміту ООН з водних ресурсів одразу кілька експертів заявили про велику загрозу людству. Так, наприклад, Йохан Рокстрем, директор Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат та співголова Глобальної комісії з економіки водних ресурсів, а також провідний автор доповіді, розповів журналістам, що нехтування проблемою водних ресурсів веде до катастрофи. В Україні дане питання не стоїть так гостро як в країнах Африки, однак використання води могло б бути ощадливішим. Питання, мабуть, в ціні.

Так, Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявила, що середні витрати домогосподарств на воду та водовідведення після запланованого на 2023 рік підвищення тарифів збільшаться на 60 грн.

Необхідність перегляду тарифів там пояснили постійною зміною вартості складових, які впливають на собівартість послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Так, за період 2022-2023рр. змінилась ціна на такі витрати:

  • на електроенергію – у середньому зросла на 18%.
  • на паливо зросла вдвічі;
  • на реагенти - зросла вдвічі.

У Комісії кажуть, що якщо тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не будуть покривати економічно обґрунтовані витрати собівартості цих послуг, то наслідки можуть бути негативними.

Насамперед, відсутність тарифних коштів на реагенти вплине на якість води та нестиме загрозу санітарно-епідеміологічному благополуччю населення.

Також підвищиться рівень зношеності мереж та обладнання, збільшиться кількість аварійних ситуацій та час на відновлення роботи систем водопостачання та водовідведення.

Якщо погіршиться стан розрахунків водоканалів за електричну енергію, то виникатиме заборгованість, що негативно буде впливати на енергетичну галузь.

І хоч питання підвищення тарифів поки відкрите, бо на сьогоднішній день Нацкомісія ще не ухвалила рішення щодо запровадження нових тарифів, але користувачів уже готують до подорожчання, а саме на першому етапі до 12,3%, а на другому етапі - 14,1%, відповідно з 1 квітня та 1 липня 2023 року.

Інформацію про нові тарифи оприлюднили в прес-службі Національної комісії з питань енергетики та комунальних послуг.

Нагадаємо, що тарифи на воду хотіли змінити ще наприкінці грудня, тому в таблиці наведено дані про підвищення вартості з 1 січня та 1 липня 2023 року. Ці суми актуальні для підвищення тарифів з 1 квітня та 1 липня, які мають ухвалити незабаром у НКРЕКП.

Проекти тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення уважно перевірили, тому перерахунок відповідає вимогам чинного законодавства.

Читайте також: