17 березня за церковним календарем – день пам’яті преподобного Герасима Йорданського. Цей славетний ченець жив у п’ятому столітті, коли точилися великі релігійні суперечки. Він народився в багатій сім'ї, але залишив мирські справи і став пустельником та навертав людей у християнство, не лише показуючи власний приклад, але й допомагаючи нужденним. . Довгий час Герасим жив у пустелі, а згодом заснував монастир на березі річки Йордан.

За переказами, Герасим Йорданський якось врятував пораненого лева. Звір прив’язався до святого та став неначе ручний. Коли той помер, лева не було у монастирі. Він повернувся і почав шукати старця, а коли побачив його гробницю – бився головою об землю і від цього загинув.

Також на 17 березня припадає день пам’яті мучеників Павла і Юліанії. Це брат і сестра, яких стратили у часи правління імператора Авреліана у Фінікійському місті Птолемаїді. Коли правитель прибув до міста, то помітив, як у натовпі людей, що його зустрічають Павло осінив себе хресним знаменням. Чоловіка ув’язнили та судили, але він не відрікся від віри, тоді його піддали тортурам. Юліанія, яка бачила страждання брата, стала прилюдно звинувачувати імператора у жорстокості. За це її також схопили, катували, та разом із братом стратили.

Церковне свято 17 березня у народі носило назву Герасим-граківник. В цю пору перелітні птахи повертаються і теплих країв, що передвіщає прихід весни.

В давнину вважалося, що саме грак здатний очистити будинок і двір від усякої нечистої сили.

Саме тому 17 березня було прийнято видворювати кікімору з дому за допомогою змов та спеціальних обрядів. Для кращого результату можна запросити відуна чи знахаря. Після вигнання нечиста сила зможе повернутися до будинку, якщо недалеко живе грак.

Незаміжні дівчата мали звичай ворожити 17 березня: вони швидко вибігали з дому та дивилися, хто перший піде назустріч. Якщо жінка – то дівчина заміж вийде цього року.

Що не можна робити цього дня

  • не можна одягати нове взуття – цілий день болітиме шия;
  • заборонено відмовляти тим, хто просить милостиню;
  • не варто кричати та лихословити;
  • не можна готувати та їсти страви тваринного походження, оскільки триває піст.

Серед наших предків існувало багато традицій та прикмет для цього дня:

  • якщо граки граються – буде гарна погода;
  • птахи осідають на старих гніздах – до спокійної та дружньої весни;
  • кричать ворони – невдовзі піде дощ;
  • ясне небо віщує гарний урожай ягід.

Читайте також:

Життя обірвалось у Бахмуті: не стало українського воїна, який допомагав іншим ціною свого життя

Коли відключать батареї у квартирах: у Нафтогазі попередили українців

Розвал Росії та перенесення столиці з Москви: у РНБО розповіли, що відбувається у Кремлі

"Таких не обслуговуємо": росіянин приїхав до Польщі та поскаржився, що його не прийняли у відомому українському закладі