Стало відомо, що 14 березня 2023 року бою за Бахмут загинув відомий український історик, археолог та краєзнавець Юрій Коваленко.

У грудні 2020 року він пішов добровольцем у ЗСУ, підписав контракт із 58-ю окремою мотопіхотною бригадою імені гетьмана Івана Виговського. У 2021 році брав участь у боях за Авдіївку, за що був нагороджений низкою відзнак Генерального штабу ЗСУ та командувача Об’єднаних сил.

Трагічну звістку 15 березня повідомив на сторінці у Facebook Національний заповідник “Глухів”, де працював учений до мобілізації у Збройні сили.

"Ти пішов від нашої колективної родини у вічність, залишивши у спадок те найдорожче, що збирав протягом життя — історію свого народу, чию душу розумів набагато глибше за нас. Ми всі у боргу перед тобою", — зазначили у заповіднику.

І справді, Юрій Коваленко брав участь у численних археологічних експедиціях, зокрема досліджував руїни Батурина, який у 1708 році знищили московські загарбники за наказом російського імператора Петра І.

Крім того, саме йому належить відкриття місця розташування головного храму гетьманської столиці – собору Живоначальної Трійці, у північній частині колишньої фортеці.

А ще у 2014 році Коваленко як волонтер доєднався до гуманітарної місії "Чорний тюльпан". Ризикуючи власним життям, Юрій Коваленко їздив на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей, де розшукував та повертав додому розстріляних під Іловайськом українських захисників. Зібрані ним факти та фотовідеофіксації злочинів окупантів було використано у книзі "Іловайськ". Всього він вивіз понад 150 тіл українських захисників.

За свою діяльність під час АТО Коваленко нагороджений кількома грамотами від президента України – "За гуманітарну участь в АТО", "За заслуги перед ЗСУ", а також медаллю УПЦ "За жертовність та любов до України".

До цього 26 років займався пошуками воєнних поховань часів Другої світової війни.

Кафедра археології та музеєзнавства КНУ, звідки випустився Коваленко, зазначає, що свою кандидатську дисертацію у 2021 році Юрій Коваленко захистив вже перебуваючи у лавах ЗСУ.

Друзі та колеги оплакують Юрія Коваленка і на його сторінці написали багато добрих слів про Героя.