В Україні у зв'язку з продовженням повномасштабної російсько-української війни триває загальна мобілізація населення, під час якої всі військовозобов'язані можуть отримати повістку. За ігнорування одного типу повістки передбачені штрафи, тоді як ухилення від іншого типу загрожує кримінальною відповідальністю.

Про це повідомили юристи на сторінці "Безкоштовна правова допомога" у Facebook.

Отож, якщо військовозобов'язаний громадянин отримав повістку для уточнення даних у військкоматі, але не прийшов туди, то йому випишуть штраф на суму 3400-5100 грн, тобто від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів. Рішення про накладення штрафу ухвалюють керівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

При цьому постанову про накладення штрафу військовозобов’язаний має право оскаржити в суді упродовж 10 днів.

Крім того варто знати, що якщо штраф не сплатити протягом 15-ти днів від моменту вручення постанови, то його розмір зросте вдвічі, а саму постанову передадуть до державної виконавчої служби.

Водночас існують також мобілізаційні розпорядження, відповідно до яких військовозобов’язані повинні з'явитися до призовного пункту протягом доби після оголошення мобілізації. Ухилення від такої повістки передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Разом з цим варто зауважити, що навіть якщо людина вже має відстрочку, а їй повторно вручили повістку, то слід прийти у військкомат і підтвердити цю інформацію.

Читайте також:

Пекло на півострові: українець розповів, як зараз живеться у Криму

На українських машинах з'являться нові незвичні номери. Що вони позначають

Сюрприз для Путіна: у США розповіли, коли в Україні можуть раптово з'явитися закордонні винищувачі

У Росії вже говорять про кремлівський переворот: Путін дуже ослаб