Відомий український кулінарний експерт Євген Клопотенко любить збирати автентичні українські рецепти та дивувати новими-старими цікавими стравами.

Залізний борщ – це традиційна стародавня страва бойківської кухні, територіально – це гірські райони Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Рецепт передається з покоління в покоління вже сотню років, хоч натепер страву можна зустріти на столах вже не так часто, як то було раніше.

"Основним і найбільш неочевидним інгредієнтом залізного борщу є молоко, у якому й відварювали інший компонент страви — маленькі кульки з натертої сирої картоплі та вареного пюре. Завдяки потраплянню крохмалю до молока, борщ набував сірого кольору, звідки і зʼявилась назва "залізний". Традиційно цю страву готували переважно зимою та виключно в неділю", — розповідається в довідці про страву.

Інгредієнти:

Насамперед потрібно почистити картоплю.
Половину картоплі нарізаємо довільними шматочками, заливаємо водою і варимо з дрібкою солі до готовності, це приблизно 20-25 хвилин. Зливаємо з готової картоплі воду і перетворюємо її в пюре за допомогою товкачика.
Другу половину картоплі потрібно натерти на тертці з дрібними отворами. Ретельно віджимаємо її руками, але сік виливати не потрібно, а змішуємо в окремій мисці зі 1,5 л молока.
Далі змішуємо у мисці відварену картоплю з сирою натертою та додаємо картопляний крохмаль. Замішуємо тісто та формуємо з нього невеликі кульки, приблизно як волоський горіх.
У каструлю виливаємо молоко з картопляною рідиною і доводимо до кипіння, солимо до смаку. Коли молоко закипить, одразу кладемо у каструлю кульки з картоплі та перемішуємо дерев’яною ложкою або лопаткою, щоб вони не прилипли до дна.
Знов доводимо до кипіння та варимо після цього ще 5 хвилин на невеликому вогні.
Додаємо в каструлю 2 лаврових листки, 3 горошини чорного перцю, дрібку сушеного чебрецю та 2 горошини духмяного перцю. Проварюємо разом ще хвилину.
Насамкінець необхідно посікти 5 гілочок кропу і додати у каструлю разом із 35 г вершкового масла та дрібкою чорного меленого перцю.
Знімаємо "залізний" борщ з плити й залишаємо під кришкою ще на кілька хвилин. До столу страву потрібно подавати гарячою.
Читайте також: