Крім використання картоплі в якості їжі, можна ще застосовувати її в господарстві, в різних варіантах, які не відразу можуть на думку прийти.

Докладніше про те, як можна використовувати картоплю в побуті, читайте у нашому матеріалі.

Викрутити лампочку, що лопнула, з патрона, не пошкодивши руки - не найлегша справа. Єдиною деталлю, за яку можна вхопитися, є крихке зазубрене скло самої лампи. Гайковий ключ або плоскогубці можуть роздавити скло, і навіть якщо одягнути рукавички, уникнути порізу практично неможливо. А ось "насадити" залишки лампочки на скибочку картоплини й витягнути акуратно уламки - легко.

Якщо у вас не буде під рукою крему або блиску для чищення взуття, ви можете використовувати картоплю. Для очищення та надання блиску шкіряному взуттю необхідно порізати сиру бульбу на кружечки і потерти ними забруднену поверхню.

Очищення скла та дзеркал - приємна річ, яку важко досягти. Пил та бруд, відбитки пальців та інші плями можуть знизити прозорість скла. Це стосується і розлучень, які залишаються після марних спроб навести блиск і чистоту. Тому можна скибочкою картоплі натерти дзеркало або скло, а потім змити водою. І вуаля – можна милуватися власним відображенням.

Очищення лобового скла від намерзання може бути неприємною частиною ранкового порядку дня. У цій справі також може допомогти картопля. Цукор, що міститься в коренеплодах, діє як природний антифриз, щоб захистити бульби, поки вони ще перебувають у землі. Увечері натерти картоплею лобовуху - вранці ніякий іній і паморозь вам не страшні.

Металеві петлі, цвяхи, клямки та інше обладнання в будинку часто іржавіють або окислюються. Іноді корозія може мати привабливий вигляд, але вона руйнівна та здатна перешкодити роботі замків та інших виробів. Щоб легко очистити їх від іржі, потріть уражену ділянку зрізаною поверхнею картоплі.

Срібні вироби можна очистити, використовуючи воду, у якій варили картоплю у мундирах. Покладіть столові прилади або ювелірні прикраси в цю рідину, залиште на півгодини, потім промийте теплою водою і протріть сухим ганчірком, щоб повернути їм колишній блиск.

Читайте також: