Продукти (на 4 порції)

  • крупа гречана – 250 г;
  • печериці - 250 г;
  • ковбаса варена - 150 г;
  • цибуля ріпчаста - 100 г;
  • яйце - 1 шт;
  • сметана жирністю 20% - 300 г;
  • сир твердий - 50 г;
  • Олія вершкове - 60 г;
  • олія рослинна - 20 мл;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений - за смаком.

Увага!

  • з грибів для цього рецепту підійдуть печериці, гливи або лісові, попередньо відварені;
  • ковбасу можна взяти варену або копчену - тоді смак буде більш яскравим;
  • твердий сир використовуйте хорошу якість, щоб він добре плавився.

Гречану крупу потрібно спочатку відварити та остудити. Для цього її добре промиваємо під проточною водою, заливаємо холодною водою (500 мл), додаємо сіль (0,5 ч. ложки) та половину вершкового масла (30 г). Крупу доводимо до кипіння та варимо 15-20 хвилин на невеликому вогні, до готовності.

Поки вариться гречка, цибулю потрібно очистити та нарізати тонкими півкільцями. У сковороді розігріваємо другу половину вершкового масла|мастила| (30 г) і додаємо нарізану цибулю - готуємо 2-3 хвилини на помірному вогні, помішуючи.

Промиті печериці потрібно нарізати пластинками разом із ніжками та викласти до цибулі. Обсмажуємо начинку 4-5 хвилин|мінути| на помірному вогні, помішуючи.

Ковбасу очистіть від оболонки, наріжте кубиками, відправте в сковороду, перемішайте. Обсмажте 4-5 хвилин на помірному вогні, помішуючи. Посоліть і поперчіть (по 1-2 щіпки).

Форму для запікання (розміром 25х17х6,5 см) змащуємо олією. Викладаємо половину відвареної гречки, розрівнюємо лопаткою і трохи потрібно утрамбувати.

Зверху розподіліть обсмажені гриби з ковбасою та цибулею. Розрівняйте.

Викладіть другу половину гречки та розрівняйте ложкою або лопаткою.

Готуємо сметанно-яєчну суміш для заливання: потрібно з'єднати сметану та яйце, а також посолити та поперчити (по щіпці). Перемішайте.

Сметанно-яєчною сумішшю поливаємо вміст форми, а зверху посипаємо натертим на великій тертці твердим сиром.