21 січня церква вшановує преподобного Григорія Печерського. Жив він в XI столітті і прийняв постриг монаха в Києво-Печерському монастирі 3 травня 1704 року. Преподобний відрізнявся смиренністю духа та за свою віру отримав від Господа вміння зцілювати хвороби своїми молитвами. Також Григорій міг лише за допомогою одного слова врозумляти злочинців і позбавляти людей бісів.

Відомий Григорій Печерський і своїми пророцтвами. Саме він передбачив поразку військового походу князя Ростислава, а також його загибель. Григорій зустрівся з військовими на Дніпрі і попередив їх, але вони лише посміялися зі слів преподобного. А сам переяславський князь так сильно розлютився, що навіть наказав зв’язати та втопити преподобного. Григорій загинув, а пророцтво справдилося. Ростислав та його військо потонули, рятуючись від половців.

Преподобного Григорія поховали в Антонієвих печерах і його мощі до нині знаходяться в Києво-Печерській лаврі.

Молитва до святого Григорія Чудотворця, щоб отримати захист та допомогу на цілий рік:

О, великий та преславний святителю Христовий, усієї Вселенської Церкви учителю, богомудрий, православ’я міцний проповіднику та поборнику, преблаженний отче Григорію. Подивись з неба на нас, смиренно до Тебе молящих, та вблагай Господа Бога нашого, бо ти був вірний на землі служитель, хай дарує нам віри правдивої збереження, Церкви Святої слухняність, життя нашого виправлення, та у всіх потребах, скорботах та спокусах допомогу, терпіння та підтримку. Даруй нам твоє святе благословіння, щоб ним ознаменовані, у всі дні життя богоугодно у мирі та покаянні прожити нам і у Царство Небесне сподобитися разом з тобою і з усіма святими Першопочаткову Троїцю оспівувати та славити, Отця і Сина і Святого Духа, на віки вічні. Амінь.

З давніх-давен було заведено 21 січня ходити в гості до кумів і пригощати їх різними ласощами. Хрещенику обов'язково дарували "хрестинку" - рушник і шматок мила.

Дитину потрібно було купати тільки з цим милом і говорити: "Цар морський та Цар двінський, та Цар пінезький, дай води на живіт, на здоров'я раба Божого (ім'я), на чистоту його, на красу його!".

Потім занурити в теплу воду, змиваючи мильну, і вимовити змову: "З гусака вода, з мого дитятка худорба!".

Також в цей день люди розповідали казки, билини та історії, звідси і з'явився вислів "Мели, Емеля, твоя неделя" або "Мели, Іване, доки вітру стане".

Що не можна робити в цей день

На Григорія Чудотворця православна церква категорично забороняє працювати, особливо в першій половині дня. 21 січня - завершальний день зимових свят, так що з 22 січня вже можна повноцінно працювати.

Також сьогодні краще забути про образи і прикрощі, важливо мислити позитивно і дарувати людям тільки хороші емоції. Скупитися теж не рекомендується - самі будете мати потребу.

Не можна цього дня зловживати алкоголем і переїдати.

Не бажано сьогодні виходити з дому після заходу сонця.

Народні прикмети:

  • Вітер дме з півдня - чекати влітку багато гроз.
  • Якщо з півночі дме вітер – до холодів.
  • Безвітряна погода – до теплого літа.
  • Яка погода 21 січня – таким буде серпень.
  • Якщо багато зірок – до морозу.
  • Якщо снігопад – до дощу.
  • Якщо вікна запітніли – чекати відлигу.
  • Собака згорнувся в клубок - чекати на холоди.
  • Сильні морози – до швидкого потепління.

Читайте також:

Успіх від вас відвернеться: в яких місцях не можна зберігати гроші

Житомирська область готується: кордон із Білоруссю "зашивають окопами та заливають бетоном". Фото

Чим насправді небезпечний режим швидкого прання і що він зробить з вашою білизною