Всі діти люблять ці ласощі і тільки дуже серйозні дорослі, з якихось важливих на їх погляд причин, здатні відмовитися від гарячого і запашного "кільця".

Склад:

  • молоко 150 мл;
  • пшеничне борошно 250 гр;
  • яйця (жовток) 1 шт.;
  • вершкове масло|мастило| 25 гр;
  • дріжджі 4 гр;
  • цукор 50 г;
  • сіль 2 гр;
  • олія 350 гр.
У глибоку миску просіюємо борошно і всипаємо дріжджі швидкодіючі. Перемішуємо.

У сотейнику підігріваємо до теплого стану молоко, змішане із сіллю та цукром. Вливаємо його в борошно, додаємо розтоплене вершкове масло та яєчний жовток. Можна додати і ціле яйце, але з одним жовтком (без білка) тісто вийде ніжніше.

Вимішуємо тісто. Зручно це робити міксером із насадками у вигляді спіралей.

Далі тісто перекладаємо на робочу поверхню, яку за потреби можна злегка присипати борошном, і місимо руками 7 хвилин. Тісто повинно вийти м'яким, податливим і таким, що не липне до рук.

Формуємо кулю, перекладаємо її в миску і накриваємо харчовою плівкою і даємо підійти в теплому місці 1 годину.

Тісто, що підійшло, обминаємо і перекладаємо на стіл.

Ділимо тісто на 8 рівних шматочків, підкочуємо їх у кульки, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо для вистоювання на 10 хвилин.

Увага! При обробленні тіста для пончиків та формуванні виробів борошно використовувати не можна – інвентар та руки опітні господині змащують рослинною олією. Вся річ у тому, що борошно обвуглюється під час смаження у фритюрі, це знижує якість жиру та в результаті погіршується зовнішній вигляд виробів.

Беремо по одній кульці і руками проробляємо отвір у самому центрі. Викладаємо заготовки на пергамент і піднімаємося ще 20 хвилин. Їх також потрібно накрити харчовою плівкою, щоб вони не завітрювалися.

Увага! Олію для обсмажування краще вибирати рафіновану соняшникову, соєву, рапсову або суміш 50% рослинної рафінованої олії та 50% тваринного жиру (смалець, топлене вершкове масло).

Смажити пончики потрібно за температури +180-185°З маса однієї закладки має перевищувати 1/4 маси фритюра. Наприклад, маса 2 заготовок - 100 г, значить олії для обсмажування має бути в 4 рази більше - 400 г мінімум, так само враховуйте розмір та конфігурацію каструлі.

Готові пончики потрібно викласти на серветку, щоб увібрався зайвий жир. Ще гарячими їх можна посипати цукровою пудрою.

Читайте також: