Рецепт картопляно-гречаного пирога характерний більше для західних регіонів України, однак навіть в піст ця страва прийде до смаку кожному.

Інгредієнти для тіста:

  • вода - 200 мл.
  • пшеничне борошно - 300 г
  • свіжі дріжджі - 20 г
  • соняшникова олія - 2 ст. л.
  • цукор - 2 ч. л.
  • сіль - 1 / 2 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • гречана крупа - 1 склянка (180 г)
  • картопля - 600 г
  • ріпчаста цибуля - 200 г
  • сирий / копчений шпондер - 150-200 г
  • часник - 3-4 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком

А також:

  • яйце (щоб змастити пиріг) - 1 шт.

Для приготування тіста насамперед у теплу воду 30-35 °С додаємо дріжджі, цукор, сіль, зовсім трішки борошна, розмішуємо й залишаємо, щоб піднялася опара.

Далі додаємо олію, розмішуємо, висипаємо решту борошна і замішуємо м’яке еластичне тісто.

Увага! Оскільки борошно буває різне, то орієнтуватись слід не лише на кількість борошна в рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово.

Поверхню тіста змащуємо олією, посудину накриваємо чистим рушничком і залишаємо в теплому місці на 40-50 хв., щоб тісто підросло.

Для начинки в різних ємностях відварюємо картоплю, з якого готуємо звичайне пюре, а також гречку.

Шпондер потрібно порізати дрібними кубиками або короткою соломкою. Його викладаємо на суху розігріту сковорідку і, помішуючи, смажимо до рум’яної скоринки, щоб добре витопився жир.

Цибулю нарізаємо невеликими кубиками та додаємо до шпондера. Коли цибуля злегка підрум’яниться, додаємо часник, сіль, перемішуємо і через 1 хв. відставляємо з вогню.

Компоненти начинки – картоплю, гречку й цибулю ретельно перемішуємо у великій мисці. Все потрібно добре поперчити, при потребі досолити і ретельно перемішати ложкою до однорідного стану.

Тісто, що підросло, необхідно трошки обім’яти рукою і на присипаній борошном стільниці розкачати його в круг. На середину тіста викладаємо начинку і гарненько защипаємо.

Потім пиріг обережно, щоб не порвалося тісто, потрібно перекласти у форму, змащену олією, зліпленими краями тіста донизу. Пиріг розрівняти, наколоти виделкою і змастити збитим яйцем чи жовтком.

Пиріг випікається у гарячій духовці 200°С 40-45 хвилин.

Як правило, такий пиріг подається гарячим зі сметаною чи грибною підливою, гарно смакує він також з борщем, капусняком.

Читайте також: