Західні гаубиці M777 раніше ніколи не брали участі у війнах такої тривалості й інтенсивності як зараз на сході України, однак вони добре зарекомендували себе на полі бою. Як доказ, не одна знищена позиція росіян та десятки їх техніки.

На передовій гармати М777 з’явились ще навесні - це була перша зброя від західних партнерів. Тоді, на початку великої війни здавалось, ніщо не може спинити в кілька разів переважаючу артилерію окупантів, але поява в посадках та лісах цих гаубиць дала росіянам зрозуміти - захопити українську землю їм не по зубах.

Довідка: Легка буксирувана гаубиця M777 (англ. M777 Lightweight Towed Howitzer; неофіційна назва серед українських військових — "Три сокири" — причіпна гаубиця зі стволом калібру 155 міліметрів і завдовжки 39 калібри.

Більшість солдатів вчились працювати на "трьох сімках" просто на лінії вогню. Відомо, що вони легші і простіші ніж радянські аналоги.

“Вона легша, тому що "Геацинт", те, що у нас було на озброєнні, 9 тонн, а ця важить 4 тонни. Різниця відчувається одразу”, - переконують військові.

Від моменту заряду снаряду до пострілу минає максимум 3 хвилини, але це в добру, суху погоду, коли під ногами така жижа, з-під установки доводится спочатку відкопати багнюку, аби не заважала стріляти.

Гаубиця M777 може вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur з максимальною дальністю до 40 км. Із використанням таких снарядів одна батарея може покривати вогнем територію площею до 1250 км².

Читайте також:

Більше схожий на шафу: у мережі показали раритетний автобус, який випускали у Києві

Найпотужніший переворот у бункері Путіна: Піонтковський розповів, що там відбувається

Фортуна поцілує в тім'ячко. Названі знаки Зодіаку, для яких 2023 стане неймовірно вдалим