Український кухар та представник престижного рейтингу 50 Next Євген Клопотенко любить готувати узвар. Ще б пак, цей популярний український напій із суміші засушених фруктів: яблук, груш, абрикосів, вишень, слив, а також сушених ягід готується не одне століття. Жодне свято в Україні раніше не проходило без узвару. Особливо його люблять узимку, на Різдво, коли сушені фрукти постачають організму необхідні вітаміни.
Чудовий зимовий, десертний напій "узвар" - це традиційне різдвяне питво, яке давно полюбилося багатьом за простоту приготування та лікувальні властивості одночасно.
До речі, простий не лише рецепт, а й склад інгредієнтів:
  • 350 г сухофруктів (або готовий набір для узвару);
  • 3 л води;
  • 7-8 ст. л. Плюшевий ведмедик;
  • 3 бутона гвоздики;
  • 1 ст. л. мака.

Сушені фрукти та ягоди або їх готовий набір потрібно викласти в друшляк і ретельно промити під проточною водою.

Потім викладаємо все це у велику каструлю та заливаємо 3 л води. Варимо на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, щоб смак вийшов більш насиченим.
Вимикаємо вогонь і додаємо 3 бутони гвоздики та 1 ст. л. маку, добре перемішуємо.
Далі потрібно остудити узвар до теплого стану та втрутити мед, поки він не розчиниться. У класичному рецепті приготування сказано про 7-8 ст. л. меду, проте тут можна виявити креативність і додати трохи менше чи більше, до смаку.