Ні для кого не секрет, що через обстріли російських військ, які значно пошкодили критичну інфраструктуру, українці почали масово використовувати портативні газові плитки та пальники. Ось тільки неправильне їх використання дуже часто призводить до трагедій з фатальними наслідками. Ще б пак, газові балони завжди ставилися до джерел підвищеної небезпеки.

Так, у ДСНС радять українцям, якщо пропало світло, вимикати не тільки всі електроприлади, а й переконатися, що газове обладнання або відкритий вогонь, яким раніше користувалися, погашено та не горить.

Рятувальники нагадують, що за правилами безпеки зберігати газові балони слід у спеціальних приміщеннях, що добре провітрюються, а також на відкритому повітрі за умови їх захисту від сонячних променів і дії атмосферних опадів.

При цьому слід пам'ятати, що якщо балон довго стояв на морозі, то газ в ньому знаходився в зрідженому стані і якщо його відразу внести в приміщення, де +25, газ, що міститься в ньому, швидко перейде в газоподібний стан і сильно розшириться. Зростання тиску може розірвати балон, оскільки газ легко спалахує.

Варто також пам'ятати, що зріджений газ вдвічі важчий за повітря і тому накопичується в низьких місцях, що не провітрюються. До речі, у газовому балоні рекомендується використовувати ізобутан.

Для тих, хто має газовий туристичний пальник, влада Києва рекомендує:

  • Завжди перевіряйте цілісність балончика. Витік газу можна виявити за допомогою мильного розчину.
  • Пальник розрахований для використання на відкритому повітрі. Якщо пальник використовується у житловому приміщенні, то обов'язково має бути вентиляція.

Не можна залишати увімкненим газовий прилад без нагляду – особливо на ніч. Крім того, приміщення, де встановлені працюючі газові прилади, заборонено використовувати для сну та відпочинку.

Забороняється використовувати газові плити для опалення приміщень. Самостійно ремонтувати та підключати газовий прилад теж не можна.

Забороняється використовувати балони, у яких минув термін періодичного огляду, відсутні встановлені тавра, несправні вентилі, пошкоджений корпус, забарвлення та написи не відповідають вимогам.

Читайте також:

Плата за чорну магію: чому не можна піднімати гроші на вулиці

Серйозний удар по здоров'ю: які продукти не можна розігрівати у мікрохвильовій печі

Доведеться викинути: названо місце, де не можна зберігати часник