Грибні супи - особливий вид мистецтва, що підпорядковується далеко не кожній господині. Однак у рамках експедиції "52 стилю життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці", який організовували в рамках великого міжнародного проекту 52 Carpathian Lifestyle Experiences, було знайдено унікальний рецепт грибної юшки, яку готують у Карпатах.

Складові для грибної юшки:

  • білі гриби - 300-500 свіжих/або 60-70 г сушених білих грибів (можна взяти і ароматну суміш різних грибів, але найкраще звичайно білі гриби);
  • сметана (можна сепараторну, якщо дуже кисла, можна виробляти молоком!) – 1 л;
  • вода для юшки 2-3 л;
  • цибуля – 1 шт;
  • сіль за смаком;
  • чебрець за бажанням

ПІДБИВКА та ж сметана (+ 100-150 мл для підбою) борошно -2-3 ст. л.

ЗАКРИШКА цибулька-трибулька або кріп або за бажанням інша зелень.

Перед термічною обробкою гриби потрібно почистити. Для цього ніжка і капелюшок попередньо очищаються від великих частинок сміття: залишків лісового ґрунту, листків, що налипли, і хвої.

Далі гриби замочуємо у холодній воді на дві години – замочування допомагає природним шляхом видалити частинки дрібного сміття із важкодоступних місць.

Підготовлений продукт заливаємо водою так, щоб вона повністю накрила м'якоть. Каструлю ставимо на вогонь і доводимо рідину до кипіння. На поверхні утворюватиметься піна: її потрібно обов'язково зняти шумівкою і продовжити варіння до готовності.

Залишити настоюватися під кришкою на годину мінімум (що довше вуха стоїть, тим смачніше), після чого бульйон та гриби поділяємо.

У казан наливаємо домашню сметану і як закипить, то додаємо дрібно покришену цибулину. Ця суміш повинна залишати 3-4 хвилини.

Після цього в казан додаємо гриби, гасимо їх у сметані 10 хв і вливаємо бульйон грибний.

Під час подачі посипати зеленню.

Читайте також:

Страва справжнього бандерівця: як приготувати "Кабак-Бабак". Рецепт

Старовинний український рецепт: готуємо кукурудзяну кашу з грибною підсмажкою

Осінні ласощі: як приготувати паштет зі свіжих опеньків. Рецепт

Схочеться добавки: як приготувати український книш із білими грибами. Рецепт