Пенсія в Україні перебуває на мінімальному рівні. Війна лише погіршила становище пенсіонерів. Але є деякі нюанси, знання яких допоможе підвищити пенсійні виплати українців.

Докладніше про це інформує ТСН.

Пенсійний фонд України при розрахунку враховує лише повні місяці, а підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не провадиться. Згідно зі статтею 29 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у тому випадку, якщо пенсіонер вийшов на заслужений відпочинок пізніше, ніж встановлений, основний розмір його пенсійних виплат має бути збільшений.

Повідомляється, що за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до 5 років – на 0,5%. А за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад 5 років – на 0,75%.

Це означає, що відстрочення пенсії на рік збільшує розмір до пенсії на 6%, на 2 роки — 12%. При виході на пенсію через 6 років після досягнення пенсійного віку за наявності страхового стажу пенсія збільшується на 54% порівняно з тим, що могло бути спочатку, якби вихід на пенсію відбувся у строк.

Проте, з огляду на те, що початкова пенсійна ставка може бути мінімальною, то згодом і підвищення пенсії буде незначним. Плюс до всього, потрібно мати здоров'я, бажання та можливість, щоб працювати далі.

Читайте також: