Бограч – гуляш, суп, чи рагу, який готують господині на Закарпатті. Основна його ідея у поєднанні різних видів м'яса, овочів та обов'язково з використанням великої кількості копченої паприки.

Найсмачніше бограч виходить у казанці на відкритому вогні, а в кінці приготування ще й можна замочити у блюді поліно з багаття, щоб посилити аромат та смак серпанку.

Інгредієнти:

  • копчена підчеревина - 250-300 г;
  • цибуля - 4 шт;
  • м'ясо (телятина або яловичина ) - 700 г;
  • мелена солодка паприка - 2 столові ложки;
  • томати - 3 шт;
  • солодкий перець - 3 шт;
  • лавровий лист - 3 шт;
  • кмин - 2 чайні ложки;
  • чорний перець горошком - 5 шт;
  • сіль за смаком;
  • червоний стручковий перець - 0,5 шт;
  • корінь селери - 1 шт. ( 200-300 грамів);
  • часник - 6 зубців;
  • картопля - 7 шт;
  • морква - 1 шт;
  • кріп - 1 пучок.

Казан розігріваємо та кидаємо туди нарізану копчену підчеревину. Періодично помішуємо.

Цибулю чистимо, нарізаємо та кидаємо в казан. Періодично перемішуємо.

Додаємо паприку. Добре перемішуємо, щоб не підгоріла.

М'ясо нарізаємо на невеличкі шматочки. Кидаємо в казан та помішуємо.

З помідорів знімаємо шкірку та нарізаємо. Додаємо в казан.

Нарізаємо солодкий перець та кидаємо в казан.

Додаємо лавровий лист, кмин, перець горошком, солимо за смаком та перемішуємо.

Половину червоного стручкового перцю нарізаємо та кидаємо в казан.

Корінь селери чистимо, нарізаємо на кубики та кидаємо в казан.

Заливаємо водою, щоб покрити всі інгредієнти в казані та готуємо на маленькому вогні 1-1,5 години.

Тим часом готуємо галушки: яйце, сіль та борошно замішуємо у м'яке тісто і формуємо невеличкі кульки.

Для галушок: яйце - 1 шт. борошно - 100-150 г. сіль - 1 щіпка.

Коли все проварилося годину, в казан доливаємо води.

Часник чистимо та дрібно нарізаємо. Додаємо в казан.

Пробуємо на смак бограч, по потребі досолюємо. Накриваємо та доводимо до кипіння.

Чистимо моркву та картоплю, нарізаємо. Кидаємо в казан та готуємо 20-25 хвилин.

Нарізаємо кріп.

За 5 хвилин кінця готування, кидаємо в казан галушки.

В кінці додаємо зелень.

Читайте також:

Економимо на м'ясі: як зробити смачні "ледачі голубці". Рецепт

Тушимо зелені помідори з капустою: рецепт ідеальної закуски на всі випадки життя

Захочеться добавки: рецепт найніжнішого гарбузового супу з вершками