Бограч – гуляш, суп, чи рагу, який готують господині на Закарпатті. Основна його ідея у поєднанні різних видів м'яса, овочів та обов'язково з використанням великої кількості копченої паприки.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяНайсмачніше бограч виходить у казанці на відкритому вогні, а в кінці приготування ще й можна замочити у блюді поліно з багаття, щоб посилити аромат та смак серпанку.
Інгредієнти:
- копчена підчеревина - 250-300 г;
- цибуля - 4 шт;
- м'ясо (телятина або яловичина ) - 700 г;
- мелена солодка паприка - 2 столові ложки;
- томати - 3 шт;
- солодкий перець - 3 шт;
- лавровий лист - 3 шт;
- кмин - 2 чайні ложки;
- чорний перець горошком - 5 шт;
- сіль за смаком;
- червоний стручковий перець - 0,5 шт;
- корінь селери - 1 шт. ( 200-300 грамів);
- часник - 6 зубців;
- картопля - 7 шт;
- морква - 1 шт;
- кріп - 1 пучок.
Казан розігріваємо та кидаємо туди нарізану копчену підчеревину. Періодично помішуємо.
Цибулю чистимо, нарізаємо та кидаємо в казан. Періодично перемішуємо.
Додаємо паприку. Добре перемішуємо, щоб не підгоріла.
М'ясо нарізаємо на невеличкі шматочки. Кидаємо в казан та помішуємо.
З помідорів знімаємо шкірку та нарізаємо. Додаємо в казан.
Нарізаємо солодкий перець та кидаємо в казан.
Додаємо лавровий лист, кмин, перець горошком, солимо за смаком та перемішуємо.
Половину червоного стручкового перцю нарізаємо та кидаємо в казан.
Корінь селери чистимо, нарізаємо на кубики та кидаємо в казан.
Заливаємо водою, щоб покрити всі інгредієнти в казані та готуємо на маленькому вогні 1-1,5 години.
Тим часом готуємо галушки: яйце, сіль та борошно замішуємо у м'яке тісто і формуємо невеличкі кульки.
Для галушок: яйце - 1 шт. борошно - 100-150 г. сіль - 1 щіпка.
Коли все проварилося годину, в казан доливаємо води.
Часник чистимо та дрібно нарізаємо. Додаємо в казан.
Пробуємо на смак бограч, по потребі досолюємо. Накриваємо та доводимо до кипіння.
Чистимо моркву та картоплю, нарізаємо. Кидаємо в казан та готуємо 20-25 хвилин.
Нарізаємо кріп.
За 5 хвилин кінця готування, кидаємо в казан галушки.
В кінці додаємо зелень.
Читайте також:
Економимо на м'ясі: як зробити смачні "ледачі голубці". Рецепт
Тушимо зелені помідори з капустою: рецепт ідеальної закуски на всі випадки життя
Захочеться добавки: рецепт найніжнішого гарбузового супу з вершками