Сьогодні, 9 жовтня (за старим стилем — 26 вересня), православні християни відзначають день Івана Богослова, одного з дванадцяти апостолів і єдиного, який помер своєю смертю. Іоанн займає особливе місце серед апостолів і вважається одним з найдорожчих для Ісуса учнів.

Разом з тим варто знати, що за часів імператора Нерона (56-68 року) Іоанна таки засуджували до смерті за сповідання християнської віри, але ні отрута, ні киплячий котел не заподіяли йому шкоди. Після цього Іоанна Богослова відправили на острів Патмос, де він і написав свій "Апокаліпсис". Помер у віці 105 років.

Історія свята

Іоанн Богослов є єдиним з усіх учнів Христових, який разом з Дівою Марією знаходився поруч з хрестом Господнім в Голгофі, абсолютно не переживаючи про особисту безпеку. Згодом саме на піклування Іоанна і залишилася Божа Матір, за якою він доглядав до самої її смерті в місті Єрусалим.

Звичаї та традиції

Наші предки вважали, що весь день потрібно молитися Іоанну Богослову за здоров’я і благополуччя. Для цього в будинках запалювали піч і всією сім’єю грілися, а також готували їжу.

Цікавим є те, що предки вірили, що після 21:00 на вулицю 9 жовтня виходити не можна, інакше всі накопичені блага зникнуть.

У народі було прийнято в святковий день господиням випікати спеціальні пироги - їх слід було давати в якості частування мандрівним. Зазвичай ця місія діставалася людям похилого віку, яких відправляли з пирогами на перехрестя, де вони і чекали подорожніх. Якщо ж жоден мандрівник не зустрінеться — поганий знак, який свідчить про те, що людина розгнівала Всевишнього, тому її не дозволили відмолити свої гріхи. В такому випадку пирогом годували голодних пташок.

Що не можна робити в цей день

Як в будь-яке інше свято, 9 жовтня заборонено лаятися і лихословити, інакше можна накликати біду.

Крім того, церква забороняє сьогодні виходити на вулицю п’яними – вважається, що в такому стані людина не здатна протистояти нечисті, яка легко затягне його у вир проблем.

Не можна нічого піднімати на перехресті, а також рахувати гроші, плюватися, їсти в цьому місці.

Не можна носити старе або брудне взуття, інакше життєвий шлях буде тернистий.

Народні прикмети

  • Якщо на Івана Богослова перший сніг пішов, то з Михайлового дня (21 листопада) почнеться справжня зима.
  • Дощовий і холодний липень обіцяє сьогоднішній сонячний день.
  • Якщо 9 жовтня посеред затишшя піднявся вітер, то скоро варто чекати опадів.
  • Яскраві зірки 9 жовтня — прикмета до потепління, тьмяні — до снігопаду або зливи.
  • Якщо вишня без листя стоїть, і сніг випав — ось і зима прийшла.
  • Холодну зиму пророкують миші, що ховають траву всередину нір.
  • Якщо з дерева листя не все опаде, буде сувора зима.
  • Коли грак полетить, тоді і сніг піде.
  • Листопад пройшов швидко — скоро настане холоднеча і зима буде суворою, а якщо листя залишається зеленим і довго тримається на деревах — зима буде коротка, з несильними морозами.
  • На заході небо забарвилося в золотистий, рожевий або жовтий колір, значить, буде стояти хороша ясна погода без опадів; сонце зайшло в каламутну білясту хмаринку — наближається негода.
  • Побачили, що на дні посуду, заповненого будь-якою рідиною, почали з'являтися бульбашки — чекайте дощу.

Читайте також:

Українка, якій уже 102 роки, вирішила допомогти ЗСУ: дай Боже їй здоров'я! Фото

Останні дні Путіна: експерти заявили про розкол у Кремлі. Чого чекати

Таке вперше в історії: через зруйнований Кримський мост у Керченській протоці дикі пробки з кораблів