Схоже, що в Україну прийшла нова болячка, про яку так часто писали раніше закордонні ЗМІ – це мавпяча віспа. Досі у нашій країні не було зафіксовано жодного випадку, але ситуація змінилася.

Як повідомляє прес-служба українського МОЗ, мавпою віспу в Україні вдалося зареєструвати на лабораторному рівні.

"15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок мавпячої віспи. Наразі пацієнт госпіталізований до медичного закладу для стаціонарного лікування, у нього легкий перебіг хвороби. Діагностувати захворювання вдалося завдяки ПЛР-дослідженню, проведеному обласним Центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Наразі йдеться епідеміологічне розслідування зазначеного випадку", - йдеться у повідомленні.

За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп і не виїжджав за кордон. Проте поява симптомів захворювання та попередні результати збирання епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований в одному з великих міст країни. Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура, висипання на тілі. З метою збереження комфорту пацієнта область реєстрації випадку не наводиться.

Посилання:

Нагадаємо, мавпяча віспа - захворювання, що викликається вірусами сімейства поксвірусів. Вона схожа на натуральну віспу, проте має меншу летальність та легші симптоми.

До 2022 року віспа мавп фіксувалася в країнах Центральної та Західної Африки, зараз більше половини всіх зафіксованих випадків припадає на Південну та Північну Америку.

До основних симптомів віспи мавп відносяться:

гарячка,

головний біль,

міалгія (біль у м'язах),

біль у спині,

збільшені лімфатичні вузли,

озноб,

біль в горлі,

закладеність носа,

кашель,

висипання у вигляді бульбашок.

Іноді у людей спочатку з'являється висипання, а потім інші симптоми. Деякі можуть мати лише висип. Захворювання зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів.

Висипання у вигляді прищів або пухирів спочатку з'являється на обличчі, усередині рота та інших частинах тіла, наприклад, на руках, ногах, грудях, статевих органах або задньому проході. Висипання проходить різні стадії до повного загоєння.

В одних людей мавпа віспа може спричинити легкі симптоми, в інших – серйозні наслідки з необхідністю лікування в умовах медичних закладів. Зазвичай до групи підвищеного ризику тяжкого перебігу цього захворювання входять вагітні, діти та люди з ослабленим імунітетом, імунодефіцитом.

Читайте також:

Українці, які лишилися без роботи, отримають житлову субсидію. Три умови

Ось чому Путін боїться офіційно оголосити війну Україні: Жданов розповів, як Кремль потрапив у капкан

У Зеленського пожартували з Путіна, згадавши "когось за довгим столом"