Запорізька АЕС в українському Енергодарі – найбільша атомна електростанція в Європі. З 4 березня 2022 року вона перебуває під російською окупацією. Більше того, російські війська використовують ЗАЕС як свою військову базу і як щит від українських атак. Про це говорять не лише експерти, а й сам Президент України Володимир Зеленський.

Росія використовує Запорізьку атомну електростанцію як "зброю" під час свого вторгнення до України.

Загарбники ставлять під загрозу безпечне функціонування станції, використовуючи її як базу своєї військової техніки та точку для обстрілів по підконтрольним українському уряду територіям.

У разі аварії на ЗАЕС світ зіткнеться з радіоактивним зараженням, яке у шість разів перевищує наслідки аварії у Чорнобилі. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю каналу ABC News.

"Як бачите, вони (російські окупанти. – Ред.) зайняли нашу атомну станцію, шість блоків. Найбільша в Європі. Це означає шість Чорнобилів, це означає найбільшу небезпеку в Європі – це ядерна зброя", - сказав Зеленський під час бесіди з журналістом. .

Він також наголосив, що Україна наполягає на повній демілітаризації найбільшої АЕС у Європі.

"Військових не повинно бути. На території не повинно бути військової техніки. І не має бути працівників атомної станції, які... оточені людьми з вогнепальною зброєю", - додав Зеленський.

Читайте також:

Готуйте светри: в Україну йдуть перші заморозки. Коли чекати

Крах Росії: військову техніку вже продають в інтернеті За скільки можна купити гордість Путіна

Кара небесна: у Росії розпочнеться евакуація людей через потужний тайфун. Такого ще не було