6 лютого 2022 року в Україні з'явився мобільний додаток "Дія", який відтоді вже завантажили понад два десятки мільйонів користувачів. Це частина проекту "Держава у смартфоні". Справа в тому, що Міністерство цифрової трансформації України планує перевести в онлайн отримання більшості державних послуг. Дійшла черга до пенсіонерів.

Так, стало відомо, що на українських пенсіонерів незабаром чекає сюрприз.

Спеціально для " РБК-Україна " віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що в "Дії" мають з'явитися пенсійні посвідчення двох видів: за віком та оформлені через інвалідність, втрати годувальника тощо.

Як розповів чиновник, бета-тест документів стартував у вівторок, 9 серпня. Під час тестування доступу до документів у додатку отримали 10 500 українців. Вони вже можуть скористатися ними для підтвердження особи або отримання відповідних держпослуг.

Михайло Федоров також розповів, що у "Дії" будуть відображені посвідчення, видані після 2014 року, тож власники документів старого зразка повинні їх оновити.

Запуск електронного посвідчення для всіх українських пенсіонерів ускладнювався низкою нюансів, каже віце-прем'єр.

"Наприклад, для того, щоб документ підтягнувся, потрібна наявність фото. Але не всі фото були в нормальному стані та в одному місці. Тому ми разом із Пенсійним фондом України створили єдину базу, де зібрали всі необхідні фотографії для того, щоб посвідчення у людей сформувалися", - повідомив Федоров.

Читайте також:

Гірше, ніж у Чорнобилі: російських солдатів відправляють додому із потужним радіоактивним опроміненням

Розчавить голову і стрибне тиск: у вересні розпочнеться потужна магнітна буря

Путін мав фломастер: Шольц розповів, як почалося вторгнення в Україну