Вручені повістки на вулиці, пляжі, блокпості, АЗС чи в іншому місці вже не викликає ні в кого здивування. От тільки роздача повісток українцям під час вогєнного стану будь-де та у вигляді покарання викликали справжній резонанс у суспільстві. Одні вважають, що така практика правильна, інші її нещадно критикують. Тепер "модно" вважати, що таке "покарання" насправді знецінює ризик тисяч хлопців і дівчат, які пішли добровільно захищати Україну. Всі нюанси спробував пояснити психолог.

Так, військовий психолог Андрій Козінчук у сюжеті "Сніданку з 1+1" розповів, чи варто використовувати повістки, як метод покарання.

"Є методи набагато крутіші. Заохочення, наприклад. Коли тебе карають, твоя психіка захищається. А нам потрібно укомплектувати ЗСУ вмотивованими людьми", - каже психолог і додає, що "заганяти людей для поповнення лав української армії, - це неефективно".

Козінчук акцентує увагу також на тому, що українці відрізняються від РФ тим, що ми не воюємо "м'ясом", ми воюємо мізками.

І справді, в Україні багато людей, які самі хочуть йти захищати свою Батьківщину.

При цьому Козінчук пояснив, що потрібно робити у разі вручення повістки. По-перше, не порушувати закон й прийти на співбесіду й медобстеження.

А от адвокати називають вручення повісток на пляжах, у клубах й т.д. не покаранням, а радше демонстрацією справедливості на державному рівні. Зазначається, що у воєнний стан дійсно простіше вручити повістку, адже громадяни повинні мати при собі документ.

У Командуванні Сухопутних військ пояснюють, що вручити повістку можуть не лише у Центрах комплектування: це можуть бути й голови ОТГ, може бути керівник установи чи організації, де працює цей військовозобов'язаний. При цьому громадяни можуть отримувати повістки у будь-якому місці. Проте вручення повістки не означає того, що людину одразу відправляють на фронт. Їх вручають, щоб внести інформацію про особу у військкомат. Призивають у першу чергу громадян, які мають досвід військової служби або зборів. Хто не має такого досвіду - їх призивають до навчальних військових частин.

Читайте також:

У Києві почали проводити військову підготовку цивільного населення. Місто готується до оборони .

Путін "гримнув" Лукашенко: вже наступного тижня Білорусь оголосить дефолт, - Fitch .

Затопить городи та різко похолодає: в Україну йде "холодний фронт". Де чекати .