Кажуть, що головний радник українського президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак має таку політичну владу, яка далеко виходить за межі його повноважень, включаючи по суті керівництво зовнішньою політикою з Росією та США. Ще б пак, недарма його називають "найвпливовішою людиною в Україні після президента" та "впливовим посередником" у внутрішніх та міжнародних справах. Саме з ним пов'язаний найголовніший скандал сьогодення.

Так, конгресумен США Вікторія Спартц у п'ятницю, 8 липня, звернулася до Джо Байдена з проханням перевірити можливі зв'язки голови ВП Андрія Єрмака із РФ.

Звернення опубліковане на офіційному сайті конгресвумену.

Зазначається, що копії листа також були надіслані держсекретареві Ентоні Блінкену та послу США в Україні Бріджіт Брінк.

У документі стверджується, що через різні розвідувальні дані, дії, вжиті Єрмаком, та його передбачувані зв'язки з Росією, Конгресу необхідно терміново підтвердити або спростувати ці «серйозні звинувачення».

"Беручи до уваги нашу матеріальну участь у цьому конфлікті, ми зобов'язані відповідати такому рівню суворості та підзвітності американському народу, оскільки Україна терміново потребує збільшення рівня та швидкості допомоги у сфері безпеки, що, на жаль, не є пріоритетом для адміністрації Байдена", — зазначає Спартц.

Представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко вже відповів на усі звинувачення на адресу Єрмака.

Ніколенко висловив упевненість у тому, що жодні заяви та провокації не підірвуть той високий рівень довіри, який встановився між Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом, Андрієм Єрмаком та Джейком Салліваном, Дмитром Кулебою та Ентоні Блінкеном, а також іншими чиновниками України та США.

Дипломат порадив Вікторії Спартц "залишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях навколо теми війни в Україні та горі українців".

"Українська сторона максимально відкрито взаємодіє з американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки. Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки й розраховують у Кремлі", - заявив речник, припускаючи, що такі заяви дуже вигідні Кремлю, оскільки підривають існуючі механізми надання США військової допомоги для України.

Читайте також:

У Києві почали проводити військову підготовку цивільного населення. Місто готується до оборони .

Путін "гримнув" Лукашенко: вже наступного тижня Білорусь оголосить дефолт, - Fitch .

Затопить городи та різко похолодає: в Україну йде "холодний фронт". Де чекати .