Вранці 24 лютого Росія підступно напала на Україну, сподіваючись за кілька днів підкорити Київ і захопити країну. Але ось уже тридцять сьомий день триває героїчне протистояння українського народу російському воєнному вторгненню, а армія Путіна несе непоправні втрати.

Так, українська старона стверджує, що за місяць війни проти України російська армія втратила 7 генералів та принаймні 9 полковників. Хтось з них працював під прикриттям на Донбасі і після цього став генералом-майором, кілька з них мають медаль "за повернення Криму", а один із полковників командував обстрілом колони в "зеленому коридорі" під Іловайськом.

Такі шалені втрати свідчить лише про те, що в російській армії слабка злагодженість військових частин, відсутнє зрозуміле тилове забезпечення, а також неготовність воювати в сучасних умовах.

Зазвичай таке керівництво перебуває в штабах, але у випадках з російською армією війська настільки некеровані, що командування змушене перебувати в Україні безпосередньо на лінії зіткнення для того, щоб утримувати ситуацію.

Зазначимо, що втрати російського керівництва не обмежуються лише вбитими генералами. Так, згідно даних Генштабу ЗСУ російська армія має також інші "високі" втрати серед генералітету. Йдеться як про поранених, так і заарештованих або відсторонених від посад у офіцерів.

Серед них:

  • командувач 1-ї танкової армії генерал-лейтенант Сергій Кисіль — знято з посади;
  • командувач 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Владислав Єршов — знятий з посади та заарештований;
  • начальник штабу — заступник командувача 35-ї загальновійськової армії генерал-майор Сергій Нирков — тяжко поранений;
  • начальника штабу — заступник командувача 36-ї загальновійськової армії генерал-майора Андрій Серицький — важко поранено;
  • командувач 58-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Михайло Зуська — знято з посади та заарештовано.

Крім того, у Генштабі також зазначили, що морально-психологічний стан російських військ та рівень мотивації особового складу залишається низьким і навіть має тенденцію до погіршення.

Так, все частіше російські військові відмовляються брати участь у війні проти України, тому керівництво армії не може посилити або ж замінити існуючі батальйони.

Наприклад, у з'єднаннях та частинах Балтийского флоту, зокрема, 79-й окремій мотострілецькій бригаді 11-го армійського корпусу, фіксуються численні випадки відмови від подальшого проходження служби та небажання підписувати контракти.

Крім того, родичі загиблих в Україні російських солдатів уже подають до суду з позовом проти командирів частин, де служили їхні близькі. Так, наприклад, один із таких випадків зафіксований в армії Західного військового округу Росії, де рідні загиблого в Україні військового подали до суду на військове керівництво.

Читайте також: