Деякі українці впевнені, що після смерті людини його боргові зобов'язання припиняються, але в реальності в більшості випадків його борги передаються по спадку.

Помічник адвоката Адвокатського об'єднання "Лекс плюс" Антон Ареф'єв розповів, як уникнути оплати чужих боргів, пише "Сьогодні".

За словами Ареф'єва, борги померлого успадкують ті, хто прийняв спадщину. У разі відмови від спадщини, йому не можуть бути приписані борги померлого родича.

Часткова відмова від спадщини не допускається. Або потрібно відмовлятися від усього, або прийняти його повністю. Саме з цієї причини перед тим, як прийняти спадщину, необхідно ретельно перевірити наявність зобов'язань. Також важливо перевірити їх на предмет законності та ймовірності стягнення.

У разі прийняття спадщини, у спадкоємця є шість місяців з моменту смерті спадкодавця, щоб відмовитися від нього.

Перевірка здійснюється за особистими документами спадкодавця, такими як договори, розписки, банківські виписки або судові рішення, за публічними реєстрами, у нотаріуса, який відкрив спадкову справу.

Якщо у померлого залишилися боргові зобов'язання, то вони повинні бути погашені вартістю отриманого у спадок майна. Він ні в якому разі не буде змушений погашати борги спадкодавця за рахунок власних коштів або майна.

Гривна, фото:Hyser
Гривна, фото:Hyser

У разі якщо спадкоємців кілька, то борги померлого вони повинні оплачувати в рівній мірі.

Кредитори мають право пред'явити до спадкоємців вимоги протягом шести місяців з дня, коли вони дізналися про прийняття спадщини. Якщо кредитор не встиг в зазначений термін, то він упускає можливість вимагати від спадкоємців боргу.

Правило свідчить, що за спадкоємцями закріплено обов'язок повідомляти кредиторів про відкриття спадщини. Однак на практиці часто виходить не зовсім так.

Якщо спадкоємець відмовляється платити за боргами, то кредитор звертається до суду, який звертає стягнення на спадкове майно. А кредитор отримує право нараховувати інфляційне збільшення боргу і 3% річних на всю суму непогашеної заборгованості, а також стягнути зі спадкоємців всі судові витрати.

Раніше Hyser писав про те, що українцям підготували новий податок.

Також Hyser повідомляв, що українцям підказали, як заощадити на опаленні.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як і чому зростуть тарифи.