У Генеральному штабі готові до проведення загальної або часткової мобілізація в Україні, якщо почнеться повномасштабний напад Російської Федерації в кінці січня цього року.

Про це повідомляється у відповіді Міністерства оборони України на запит Українських Новин.

Агентство запросило у Міноборони інформацію щодо того, чи буде оголошуватися Всеукраїнська мобілізація в разі російського вторгнення на територію України в кінці січня і чи буде оголошуватися воєнний стан при такому сценарії.

"Генеральний штаб Збройних сил України готовий до реалізації рішення Верховного Головнокомандувача Збройними силами про проведення мобілізації в державі, у разі його прийняття", – йдеться у відповіді.

У Генеральному штабі заявили, що у разі збройної агресії або загрози нападу на Україну президент - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил повинен буде прийняти рішення про часткову або загальну мобілізацію, видати відповідний указ, в якому вид, обсяги, порядок і термін проведення мобілізації, і представляє його до Верховної Ради, щоб цей указ був схвалений або затверджений. Верховна Рада повинна протягом двох тижнів прийняти сові рішення.

Якщо трапиться збройна агресія проти України або загрози нападу на Україну президент-Верховний головнокомандувач збройними силами України відповідно до пропозиції РНБО, повинен буде прийняти рішення про введення воєнного стану на території України і негайно звернутися до парламенту про його затвердження.

Раніше американська розвідка заявила, що Російська Федерація вивчає можливість нападу на Україну на декількох фронтах, під час яких буду задіяні 175 тис.військових.

Зараз Сполучені Штати і країни Європейського Союзу уважно стежать за діями Росії і ситуацією на кордоні України.

Останнім часом ситуація на кордоні України була напруженою. Крім цього, США та Євросоюз висловлюють стурбованість через напруженість між Москвою та Північноатлантичним Альянсом.

ЗМІ все частіше повідомляють про те, що Росія збільшує військовий контингент, а ряд експертів заявляють про те, що Росія збирається напасти на Україну.

Раніше ряд американських ЗМІ почали повідомляти про те, що Росія стягує війська до кордону України. Зокрема, однією з перших була The Washington Post, які ще наприкінці жовтня заявило, що РФ зосереджує свої війська на кордоні з Україною, а Politico опублікувало фото, яке підтверджує це.

Раніше "Hyser" повідомляв, що стало відомо, коли в Україні проводитиметься призов до армії.

Також тисячі українських жінок стануть військовозобов'язаними.

Наш портал писав, що численна російська армія підбирається до кордонів України.

Нагадаємо, що в РНБО розповіли, як можна перемогти Росію у разі вторгнення на територію України.