У держбюджеті на 2022 рік уряд різко скоротив витрати на субсидії. Але після підвищення тарифів, яке очікується в кінці опалювального сезону, готове збільшити фінансування.

Про це йдеться в тексті закону про держбюджет (проект №6000) на сайті парламенту.

У законі пишеться, що на витрати на пільги та житлові субсидії на оплату ЖКП українцям передбачили у розмірі 38,4 млрд гривень.

Разом з тим в Меморандумі з МВФ український уряд зобов'язується збільшити витрати на житлові субсидії для громадян навесні 2022 року - в період, коли очікується їх зростання.

"Однак після перегляду тарифів навесні ми забезпечимо, щоб у переглянутому бюджеті були визначені необхідні ресурси для своєчасного і повного забезпечення зазначеної програми", - йдеться в Меморандумі.

Субсидія
Субсидія

За прогнозами Міністерства соціальної політики, в поточному, 2022 році, близько 3 млн домозяйств отримають субсидії. У 2021 році субсидії отримали приблизно стільки ж домогосподарств.

В опалювальний сезон середня сума складе близько 2 тисяч гривень.

У травні минулого року порядок призначення субсидій був змінений. Нові правила свідчать про те, що з 1 травня українців позбавлять субсидії, якщо у них є депозит в банках на 100 тисяч гривень, є покупки валюти та інші покупки на 50 тисяч гривень.

У зв'язку з введенням посилених норм напередодні опалювального сезону 21-22 років, близько 200 тисяч українських домогосподарств не змогли отримати субсидії.

Також відомо, що напередодні опалювального сезону Кабінет міністрів скасував норму, введену навесні 2020 року, Про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Підвищений норматив буде діяти тільки в разі введення в регіоні "червоного" рівня карантину.

Раніше Hyser писав про те, кого порадують додатковими виплатами в 2022 році.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як "заробляти" на субсидіях.

Нагадаємо, що у Кабміні стривожили новим прогнозом щодо цін на комуналку.