Всі знають, що моря і океани займають 97% поверхні Землі. І як би дивно це не звучало в 21 столітті, але навіть враховуючи високий рівень науково-технологічного розвитку сучасного суспільства, велика частина морів і океанів не вивчена. Відомо, що експертам вдалося обстежити всього лише 6% дна і 1% світового океану. Не дивно, що знахідки дайверів мають таку цінність.

Так, стало відомо, що грецькі водолази під керівництвом одного з найвідоміших дайверів Греції Костаса Токтарідіса, в середині листопада виявили уламки італійського підводного човна, який був потоплений союзними військами в 1941 році біля берегів Міконоса, пише УНІАН, посилаючись на Reuters.

Цінність знахідки полягає в тому, що ніхто не знав точного місця розташування затопленої субмарини протягом 80 років. До того ж, це вже четвертий підводний човен, виявлений Токтарідесом.

Так, ентузіаст і автор військово-морської історії Костас Токтарідіс раніше виявив чотири сучасні корабельні аварії на Міконосі, Скіатосі, Кефалонії і в Саронічній затоці.

"Греція-країна з дуже важливою військово-морською історією. У кожному регіоні є історичне багатство", - сказав дослідник, натякаючи, що у нього в запасі ще багато планів.

Що ж стосується недавньої знахідки, то це італійський підводний човен "Янтина", який був спущений на воду в 1932 році в Спеції, Італія. Відомо, що його довжина становила 61,5 метра, а водотоннажність – 810 тонн. На поверхні човен мав максимальну крейсерську швидкість 14 вузлів, в той час як при зануренні – 8.

В свою останню подорож італійський підводний човен "Джантина" відплив з грецького острова Лерос. Згідно з військовим щоденником, вдень 5 липня 1941 року він піднявся на поверхню на південь від Міконоса і вступив в бій з британським підводним човном HMS Torbay, що вийшов з Олександрії, Єгипет, і проводив своє 3-е наступальне патрулювання в Егейському морі.

"Протистояння двох підводних човнів-рідкісна морська подія", - говорить Токтарідес.

Відомо, що о 20:16 HMS Torbay почав торпедну атаку з купою з 6 торпед з відстані 1500 ярдів, а вже через хвилину італійський підводний човен почав тонути. З 48 моряків екіпажу "Джантіни" тільки шести людям вдалося вижити, перепливши в складних умовах на довколишній острів Делос.

Виявлення "Джантіни" стало можливим завдяки підводному апарату з дистанційним управлінням, ROV Super Achilles, який провів детальне дослідження та візуальний огляд уламків. Саме з його допомогою дайвери виявили реліквію часів Другої світової війни на глибині 103 метри.