Авторитетний український лікар-педіатр Євген Комаровський регулярно відповідає на запитання українців про здоров'я. На цей раз доктор розповів, чи є алергіки більш уразливі до коронавірусу.

Відповідний пост він опублікував на особистій сторінці у соцмережі Instagram.

Так один зі стривожених користувачів написав Євгену Комаровському, що вже багато років страждає від алергії й регулярно приймає топічні стероїди (форма застосування кортикостероїдів місцево, "топічно"). Крім цього, така ж проблема є і у дитини. Юзер побоюється, що через це вони більш уразливі до коронавірусу.

"Скажіть, чи є хронічна алергія фактором ризику при захворюванні COVID-19 ? Може, нам потрібно щось особливе приймати, берегтися більше?",- запитав Користувач у доктора.

За словами Євгена Комаровського, на цей час не існує наукових робіт, які б підтверджували, що навіть важкі алергічні захворювання, зокрема бронхіальна астма, привертають до важкого перебігу коронавірусної інфекції.

Тому не можна сказати, що алергіки є більш вразливими до коронавірусу, ніж люди у яких немає алергії. І, природно, ніяких особливих рекомендацій для алергіків не існує.

Лікар підкреслив, що берегтися потрібно всім, без винятку.

Водночас фахівець звернув увагу на один істотний нюанс - коли у людини алергія на лікарські препарати.

"Інше питання, що людина з алергією, особливо з лікарською алергією, потрапивши в стаціонар і отримавши купу різних препаратів, може роздобути й купу нових проблем крім коронавірусу.

Але в цілому немає даних про те, що люди з алергією, які приймають такі препарати, хворіють важче інших", - підсумував Євген Комаровський.

Варто відзначити, що в ВООЗ говорять про те, що більш уразливі до коронавірусу літні люди та люди з хронічними хворобами й важкою клінічною картиною.

Раніше "Нyser" писав про те, що Комаровський дав поради, як правильно лікувати нежить.

Також наш портал повідомляв, Євген Комаровський розповів, що таке місцевий імунітет і чому він так важливий для здоров'я.

Нагадуємо, доктор Комаровський розповів, як треба лікувати ГРВІ.