Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розповів, що таке місцевий імунітет і чому він так важливий для здоров'я.

Відеозапис Євген Комаровський опублікував на особистій сторінці в Instagram.

Спеціаліст на прикладі вирішив розповісти про систему місцевого імунітету. Як пояснив лікар, кожна людина, і дитина, і дорослий щодня контактує з мільйонами різних бактерій. Вони є навіть у повітрі.

Комаровський навів наступний приклад: дитина вдихає повітря, в якому є мікроб з вірусом грипу. Вірус контактує зі слизовою оболонкою верхніх дихальних шляхів. І далі в бій вступає місцевий імунітет.

"Ніс, бронхи, гортань, трахея покриті особливими клітинами - епітеліальні клітини. Ці клітини мають особливі вирости - вії. Ці вії коливаються, виганяючи з легких пил. Крім цього, між віями виробляється слиз. У цьому слизу містяться особливі речовини - секреторні імуноглобуліни. Вірус грипу наштовхується на ці вії та слиз, і гине", - пояснив Євген Комаровський.

Як підкреслив доктор, так звані вії та секреторні імуноглобуліни є "фортецею", головним захистом організму від вірусів і мікробів.

"Наша шкіра має фактори місцевого імунітету. Слизові оболонки - це місцевий імунітет. Причому, будь-які слизові оболонки", - зазначив доктор.

Євген Комаровський також розповів, як можна "відключити" місцевий імунітет і "впустити" в організм віруси. За словами лікаря, це можливо, коли слизові людини пересихають, тобто, наприклад, він дихає сухим і теплим повітрям. Або якщо людина дуже часто проводить гігієнічні процедури, тим самим змиваючи зі шкіри та слизових захисний шар.

Які повинні бути умови, щоб місцевий імунітет працював?

Вологість в приміщенні повинна бути 40-60%. Температура повітря не повинна бути вище +20...+ 21 градусів. Регулярне провітрювання приміщення, прибирати пил. Не потрібно захоплюватися побутовою хімією. Не потрібно допускати пітливості. Своєчасно пити воду.

Раніше "Нyser" писав про те, що доктор Комаровський звернувся до людей із зайвою вагою.

Також наш портал повідомляв, Комаровський розвіяв популярний міф про загартовування.

Нагадуємо, доктор Комаровський розповів, як треба лікувати ГРВІ.