У податковому кодексі України прописана можливість одержати назад частину сплачених податків. Гроші повертають на банківську карту.

Як пише видання "Сьогодні", щоб претендувати на отримання грошей від податкової, потрібно спочатку заповнити декларацію, а в ній вказати розмір доходів і сплачених податків за минулий рік.

Дані можна запросити у бухгалтера, або в самій податковій через свій особистий кабінет або ж на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Бланк декларації та інструкції щодо заповнення документів також можна знайти в особистому кабінеті платника податків.

Термін подання податкових декларацій держслужбовцями та представниками бізнесу за минулий рік – до 1 квітня. Але на фізосіб, які хочуть отримати податкову знижку, це обмеження не поширюється. Вони можуть подавати документи протягом усього року.

Зазначається, що податкова знижка визначена як документально підтверджена сума витрат фізичної особи на товари та послуги, визначені цим кодексом, на яку дозволяється зменшити оподаткування її зарплати. Можна повернути 18% від витраченої суми.

Розрахунок податкової знижки та виплати відбуваються раз на рік – за результатами минулого року.

Товари та послуги, на які поширюється податкова знижка:

- відсотки за іпотечним кредитом;

- благодійні пожертви або внески на користь неприбуткових організацій, купівля майна для таких організацій (не більше 4% від загальної суми доходів за звітний рік);

- внески на користь українських навчальних закладів усіх типів;

- плата лікування в медзакладах самого платника податків або членів його сім'ї першого ступеня споріднення (крім косметологів, протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики, абортів, операції зі зміни статі, лікування венеричних захворювань, лікування залежності);

- витрати на придбання ліків та виробів медичного призначення;

- платежі за договорами довгострокового страхування життя, внески до недержавних пенсійних фондів або на пенсійний депозит у банку;

- оплата допоміжних репродуктивних технологій - на суму, що не перевищує однієї третини зарплати людини за рік;

- оплата державних послуг, пов'язаних з усиновленням;

- переобладнання автомобіля для роботи на газу або біопаливі;

- будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту за програмою доступного житла та відсотків по ньому.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Кабміні придумали, як змусити українців платити податки.

Також наш портал повідомляв, юристи назвали головні недоліки Електронної трудової книжки.

Нагадуємо, українців змусять платити податок за свої квартири.