Українцям розповіли, що змінилося з введенням електронних трудових книг

Глава держави Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким Україна поступово відмовляється від паперових трудових книжок і переходить на їх електронний аналог. Координаційний центр з надання правової допомоги назвав головні нюанси електронних трудових, на які варто звернути увагу українцям.
В першу чергу облік трудової діяльності працівника здійснюватиметься в електронному реєстрі. Відсутню інформацію про трудову діяльність українців до реєстру вноситиме Пенсійний фонд, на підставі відомостей, які надав працівник або співробітник (для цього потрібен кваліфікований електронний підпис).
Зазначається, що тепер трудова книжка Не є основним документом про трудову діяльність людини. Інформацію з паперових трудових буде перенесено в електронний реєстр, після чого документ під підпис видадуть співробітнику. Підкреслюється, що паперові трудові будуть діяти паралельно з електронними і у працівника є право вимагати у роботодавця вносити в неї інформацію про трудову діяльність.
Страховий стаж розраховуватиметься за даними, які міститимуться в електронному реєстрі. За періоди, які не внесені до реєстру розрахунок проводитиметься на умовах, які діяли раніше. Також призначення або перерахунок пенсійних виплат буде проводитися за зверненням або автоматично.
Так, призначення пенсії за зверненням здійснюватиметься шляхом подання документів до територіального органу ПФУ або уповноваженого ним органу або особи.
Автоматично пенсії будуть призначатися при досягненні людиною пенсійного віку на підставі даних, які є в системі персоніфікованого обліку. Призначення пенсії автоматично не проводиться якщо людина до досягнення пенсійного віку поінформувала відповідні органи про бажання вийти на пенсії в більш пізньому віці.
Якщо ж інформація про стаж та інші відомості в системі відсутні, то ПФУ інформує людину про необхідність надати ці дані. У людини є 3 місяці на подачу документів з дня досягнення пенсійного віку. В іншому випадку буде вважатися, що людина виявила бажання піти на заслужений відпочинок пізніше.

Раніше портал Hyser інформував, що в уряді розглядають можливість введення нового виду пенсій.

Також портал Hyser повідомляв, що в Мінсоцполітики назвали категорії громадян, які залишаться без субсидії.

Крім того портал Hyser писав, що українців змусять платити податок за своє житло.