У Верховній Раді запропонували заснувати новий вид пенсійних виплат

15 березня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк запропонував парламенту розглянути законопроект № 3002а, який дозволить встановити пенсія за особливі заслуги громадянам, які отримали почесну Грамоту Верховної Ради або Грамоту Верховної Ради. Про це повідомляє офіційна прес-служба парламенту.

Роблячи доповідь про законопроект, Цимбалюк звернув увагу на те, що в Законі "Про пенсію за особливі заслуги перед Україною" пенсії встановлюються особам, які отримали почесну грамоту Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР. У той же час особи, які вже в роки незалежності відзначилися заслугами залишилися без уваги.

Таким чином, пропонується доповнити законодавство, встановивши особам, які отримали вищеназвані грамоти надбавку в розмірі, передбаченому п'ятою статтею Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Також народний депутат запропонував обговорити опрацювання механізму позбавлення надбавки, у разі, якщо одержувач нагород виявиться винним у кримінальній справі. Сьогодні в українському законодавстві подібний механізм відсутній.

Крім пенсійних надбавок на даному засіданні були обговорені такі моменти як позначення поняття "домашня праця", оскільки цей вид діяльності не враховується в процесах бюджетування, поглиблюючи гендерний розрив в оплаті праці чоловіків і жінок.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців попередили про те, що з 1 квітня в країні в черговий раз підвищиться пенсійний вік. Стало відомо, коли можна буде вийти на заслужений відпочинок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Міністерства соціальної політики розповіла про нововведення, згідно з яким пенсійні виплати в Україні можна буде передавати у спадок.

Також "Hyser" писав, що чиновники попередили українців про те, що одна з найпопулярніших медичних послуг — пологи — подорожчають на дві тисячі гривень, і пояснили, скільки вона тепер коштуватиме.