Багато українців ризикують залишитися без пенсії через брак стажу. Вже в поточному році 60-річні громадяни, які не мають 28 років стажу не можуть піти на заслужений відпочинок.

Про це повідомляє "24 канал". Зазначається, якщо громадянин досяг пенсійного віку, але не має достатнього трудового стажу, то він не зможе отримувати соціальну пенсію. В Україні платитимуть лише ту, що підтверджена записами у трудовій книжці.

У 2017 необхідний страховий стаж становив 15 років. Однак, починаючи з 2018, коли його підвищили до 25 років, він щорічно збільшується на один рік. Кінцева мета - 35 років у 2028. У 2021 році необхідний страховий стаж для виходу на пенсію складе 28 років.

Вже через сім років, щоб отримати повний стаж, потрібно безперервно працювати як мінімум з 25 до 60 років, тобто мати 35 років стажу. Без офіційного оформлення претендувати на гідну виплату не варто.

Як заявила директор департаменту пенсійного забезпечення Олена Орхименко в коментарі журналістам, згідно з нормою закону, особи, які не мають 28 років стажу, можуть вийти на пенсію пізніше, але за певних умов. Так в 63 роки - якщо є стаж від 18 до 28 років. А в 65 років, якщо є стаж від 15 до 18 років.

Водночас до стажу більше не враховуватимуть:

- навчання у вузі;

- декретна відпустка;

- період на обліку в центрі зайнятості.

Звичайно, стаж можна докупити. Однак, такий варіант зможе собі дозволити не кожен українець, адже рік страхового стажу коштує приблизно 21 тисячу гривень.

Експерти прогнозують, що з кожним роком проблеми з виплатами пенсій будуть лише загострюватися. А за заявою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, через 15 років Україна взагалі не зможе виплачувати пенсії. Це пов'язано нібито з низькою народжуваністю і зменшенням робочих рук всередині держави.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Пенсійному фонді розповіли, кому не варто розраховувати на індексацію пенсій.

Також наш портал повідомляв, українських пенсіонерів готують до нововведення.

Нагадуємо, заступник Голови Правління ПФУ розповіла, що чекати пенсіонерам до кінця 2021 року.