НАК "Нафтогаз України" виступає проти введення річних тарифів на газ для населення з квітня, коли перестане діяти урядове обмеження цін на рівні 6,99 грн. за кубометр. Компанія пропонує перенести дату.

Про це заявив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв в інтерв'ю журналістці "НВ" Христині Бердинських для програми "Запитання тут ставимо ми".

За словами Андрія Коболєва, Нафтогаз пропонує ввести обов'язковий річний продукт з 1 травня, щоб ринок міг себе показати. Він вважає, таким чином споживач зможе чітко зрозуміти, "що було б, якби річного продукту не було".

Глава Нафтогазу також зазначив, що повноцінний літній продукт передбачає покупку домогосподарством у постачальника всього обсягу газу, який потрібен на наступний календарний рік. А оплата здійснюється рівними платежами щомісяця.

"А річний продукт, про який зараз говорить регулятор, не до кінця є повноцінним річним продуктом. Це фактично фіксована річна ціна. При цьому обсяги коливаються в залежності від фактичного обсягу споживання", - заявив Андрій Коболєв.

Він також пояснив, чому такий варіант є пріоритетним. За його словами, і Нафтогаз, і регулятор бажають, щоб у споживача не склалося враження, що він переплачує в літні місяці, а що буде взимку - незрозуміло.

"І це в принципі логічно, тому що якщо на ринку будуть працювати якісь приватні компанії, які поки не мають ніяких зобов'язань, ніяких активів, то я як споживач, сплачуючи їм влітку якийсь більший обсяг грошей, ніж я споживаю, переживав би, чи не зникне ця компанія завтра. Тому поки рішення йти фактично за фіксованою річною ціною", - пояснив Андрій Коболєв.

Водночас він не став прогнозувати ціну на газ після 31 березня, коли перестане діяти урядове обмеження цін на рівні 6,99 грн за кубометр.

Раніше "Нyser" писав про те, що Укргазвидобування продаватиме на ринку газ за умовами, які не поступаються умовам Нафтогазу.

Також наш портал повідомляв, Шмигаль повідомив, коли українцям чекати фіксований тариф на газ.

Нагадуємо, з 1 квітня тарифи на електроенергію можуть зрости в кілька разів.