Міністр соціальної політики зробила важливу заяву про пенсії

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, чому пенсійні виплати в Україні можуть стати менше. Як зазначається, в майбутньому пенсії можуть знизитися до 28,7 відсотків від заробітної плати. Голова Мінсоцполітики пояснила, в чому справа.

За словами Марини Лазебної, спрпва тут в першу чергу в податках. Справа в тому, що багато українців працюють неофіційно. Робиться це для того, щоб не сплачувати внески в Пенсійний фонд. В результаті маємо таку картину: за словами міністра соціальної політики, внески до Пенсійного фонду сплачують 13,2 мільйона громадян, а пенсії треба виплачувати 11,2 мільйона пенсіонерів. В результаті виходить, що зайвих коштів на підвищення у виплат у ПФУ точно немає.

Через це голова міністерства впевнена, що наразі не можна зволікати з введенням накопичувальної системи пенсій. Її суть полягає в тому, що українці зможуть додатково відкладати гроші на старість. Таким чином, коли людина буде вже похиолого віку, то в неї буде і солідарна пенсія, і додаткові гроші. Очікується, що спочатку це буде десь 4 відсотка від заробітної плати - такі кошти громадяни стануть додатково відкладати на старість. Однак поки що в Україні працює саме солідарна система пенсій.

Варто нагадати, що вже з 1 березня почалася індексація пенсій. В Міністерстві соціальної політики вже розповідали, що з 1 березня підвищено мінімальну пенсійну виплату з 2100 грн до 2200 грн для пенсіонерів, які мають страховий стаж тривалістю у жінки 30 років, у чоловіка - 35 років. Крім того, приблизно у 8 мільйонів громадян пенсійні виплати стануть більшими - в середньому на 308 гривень.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що українцям розповіли, як можна дізнатися приблизний розмір майбутньої пенсії.Представники ПФУ поділилися формулою.

Також повідомлялося, що в Пенсійному фонді України пояснили, в кого не будуть підвищенні виплати під час індексації пенсій. Стало відомо, в кого пенсії залишаться незмінними.

Крім того, представники Пенсійного фонду розповіли про нові послуги в онлайн-режимі. Стало відомо, які довідки можна замовити, не виходячи з дому.