Доходи у наших громадян стали більше

В Україні останнім часом середня заробітна плата зросла приблизно на тисачу гривень. Однак Державна служба статистики не може враховувати ще й "тіньові заробітки", а також інші фактори, передає інформаційний портал Сьогодні.

Варто зазначити, що є просто не оформлені офіційно працівники, а також є самостійно зайняті підприємці. Враховуючи це та деякі інші фактори, спеціалісти економічної галузі вважають, що заробітна плата останнім часом точно стала більше у представників таких професій:

  • Державний сектор (причина - збільшення рівня мінімальної заробітної плати);
  • Спеціалісти гостродефіцитних професій (інженери, робітники-верстатники, будівельники, тощо);
  • Медики, які лікують пацієнтів з коронавірусом (через державні надбавки до зарплатні).

Ситуацію також прокоментував президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. За його словами, є й ті українці, прибутки і яких стали через карантин значно менше. Наприклад, представники громадського харчування та готельного бізнесу. Їх прибутки зарах мінімум на 10 відсотків менші, ніж в той самий період минулого року. Причина - карантинні обмеження, коли не можна було приймати гостей в закладах харчування й таке інше.

Також прокоментував ситуацію з прибутками громадян член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За його словами, не треба забувати про рівень безробіття в країні. За час карантину показник дійсно став вище. До того ж, підкреслив увагу економіст, чимало підприємців залишились з величезними боргами через заробітні плати своїм співробітникам.

В результати, каже Олег Пендзин, якщо за статистикою щось зростає, то на справі ніякого великого прибутку поки що в більщості громадян немає.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що вже навесні урядовці планують провести перерахунок пенсійних виплат. Стало відомо, хто не отримає ніяких доплат.

Також повідомлялося, що в квітні українські пенсіонери почнуть отримувати надбавки. Стало відомо, хто та скільки отримає.

Крім того, навесні в Україні планується індексація пенсійних виплат. Українцям пояснили, на скільки та хто може розраховувати.