У поточному році з першого липня українським пенсіонерам збираються збільшити мінімальну пенсію. Вона зросте на 85 гривень (з 1769 до 1854 гривень). При цьому максимальну пенсію підвищать відразу на 850 гривень – до 18 540 грн.

Відповідний перерахунок затверджено в бюджеті Пенсійного фонду України.

Як відомо, всього перерахунок відбудеться в п'ять етапів.

У липні він буде пов'язаний з підвищенням прожиткового мінімуму. Крім цього, будуть збільшені надбавки за наднормативний стаж (вони складають 1% від мінімальної пенсії за кожен рік).

Також в Україні з 1 липня 2021-го пенсіонери, яким від 75 до 80 років, отримають надбавку до виплати в розмірі 400 грн. Крім того, завдяки новому закону самотні літні пенсіонери зможуть претендувати на підвищення у розмірі 800 грн.

У грудні через збільшення мінімальної зарплати до 6,5 тисячі гривень перерахують виплати пенсіонерам старше 65 років зі стажем 30/35 років. Їм додадуть 200 грн до пенсії.

У ПФУ зазначали, що громадяни, які вийшли на законний відпочинок, повинні отримувати виплату, розмір якої не менше прожиткового мінімуму. Разом із зростанням останнього показника перерахують і виплати.

Однак, експерти в той же час говорять про те, що реальний прожитковий мінімум в Україні значно вище.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики, навіть з урахуванням застарілої методики розрахунку, прожитковий мінімум повинен бути майже у два рази вище, ніж діючий.

У бюджет країни закладають застарілі цифри. Якщо реальний прожитковий мінімум на пенсіонера становить 3370 гривень, то в бюджеті – всього лише 1769 гривень. Всі пенсіонери, які отримують пенсію нижче реального прожиткового мінімуму, знаходяться за межею бідності.

Раніше "Нyser" писав про те, що в уряді планують підвищити пенсії для однієї з категорій українців відразу на 1650 гривень.

Також наш портал повідомляв, з 1 березня український уряд має провести планову індексацію пенсій.

Нагадуємо, 17 лютого Уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду України на поточний рік.