У мережі показали один з перших у світі мінівенів, який був розроблений на заводі ЗАЗ

Запорізький автомобілебудівний завод в першу чергу відомий тим, що випускав знаменитий автомобіль "Запорожець", який хоч зрідка, але можна побачити на дорогах і зараз. Однак мало хто знає, що АвтоЗАЗ спроєктував і зібрав один з перших мінівенів в світі. Про це інформує портал "Твоя Машина".

Як виявилося один з найперших мінівенів в світі був створений в Запоріжжі ще на початку 60-х років минулого століття. У той час великою популярністю користувався автомобіль "Запорожець" тому нове творіння вирішили побудувати саме на його базі.

Мінівен від ЗАЗ. Фото: mashyna.com.ua
Мінівен від ЗАЗ. Фото: mashyna.com.ua

Мінівен від АвтоЗАЗу був оснащений чотирициліндровим двигуном потужністю 27 кінських сил. Охолодження двигуна, як і в звичайному "Запорожці", було повітряним. Сидіння для пасажирів в автомобілі були розташовані в два ряди, передбачалося, що в салон зможуть поміститися шість осіб. Примітно, що мінівен розроблявся як універсальний автомобіль. Розробники передбачали можливість не тільки перевезення людей, але транспортування вантажів. Для цього пасажирські сидіння можна було скласти.

Згідно з інформацією дана модель була створена в єдиному екземплярі і, на жаль, не увійшла в серійне виробництво. Модель могла б бути дуже цікавою і користуватися популярністю серед водіїв завдяки своїй універсальності.

До слова "Запорожець" також намагалися переробити на електромобіль. Електрична модифікація могла подолати до 100 кілометрів на одному заряді і розвивала швидкість до 60 кілометрів на годину. Створили електрокар ще в 1973 році на базі "вухатого" Запорожця. Відзначається, що в серію він також не потрапив.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у мережі показали незвичайний лімузин, який зробили з двох "запорожців".

Також портал Hyser повідомляв, що у мережі показали унікальний броньований УАЗ-3303.

Крім того портал Hyser писав, що в мережі показали секретну модель"Запорожця". Виявляється, що легендарний "Запорожець" міг би виглядати зовсім інакше.