В Україні знову внесли зміни до ПДР

У Кабінеті Міністрів України затвердили поправки, що змінюють діючі раніше правила, що відносяться до перевезення дітей в автотранспортних засобах. Документ вже доступний до ознайомлення на офіційній сторінці Кабміну.

Тепер без фіксуючого автомобільного крісла дозволили перевозити дітей, навіть якщо їм ще не виповнилося 12 років, проте тільки в тому випадку, якщо їх зріст відповідає деяким параметрам. Зокрема, раніше заборонялося переміщати без автокрісла дітей, які не досягли віку в 12 років або з ростом менше, ніж 145 сантиметрів. З 24 лютого 2021 року вікові обмеження скасували, але залишили ті, що належать до зросту дитини. Втім, в цій же постанові уточнили, що такі правила не стосуються пасажирських автобусів, карет "швидкої допомоги", або спеціалізованих автотранспортних засобів ДСНС, МВС, ЗСУ та подібних відомств, а термін "спеціальний засіб" для транспортування, до цього використовується в ПДР, замінили на "дитяча утримує система".

Також в урядовому документі дозволили перевозити дітей віком до 3 років на передніх пасажирських сидіннях, але тільки в тому випадку, якщо автовласник встановить "дитячу утримуючу систему" проти напрямку руху, відключивши при цьому передню подушку безпеки. Визначили в уряді й параметри "системи": вона повинна надійно фіксувати дитину як в похилому, так і в сидячому положенні, що в разі екстреного гальмування або зіткнення зменшить ризик травмування дітей, оскільки обмежить рухливість тіла.

Таким чином, якщо врахувати, що з жовтня 2019 року діють штрафні санкції за транспортування дітей без автомобільних крісел, якщо у водія не буде "системи" для дитини менш як 145 сантиметрів зросту, то він заплатить за перше порушення 510 гривень, а за повторне - 850 гривень.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у Кабміні посилили покарання для "телефонних терористів" до реальних термінів тюремного ув'язнення.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що за несплату податків на автотранспортний засіб, українців позбавлятимуть майна.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що Володимир Зеленський запропонував українцям легалізувати свої "тіньові" доходи.