Ніхто не стане заперечувати, що поява вірусу Covid-19 кардинально змінила повсякденне життя усього людства. Ще б пак дана хвороба випробовувала людей на міцність у всіх країнах світу та на всіх континентах. Вчені та фармацевти так і не змогли винайти ліки щоб побороти його, адже Sars-CoV-2 постійно мутує, щоб знайти нові можливості проникнути в організм людини.

Так, нещодавно в Україні зафіксували перші три випадки нового субваріанту коронавірусу Omicron: два у Києві й один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік віком понад 60 років.

Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Відомо, що FLiRT ще швидше передається від людини до людини і ще більшою мірою уникає імунної відповіді.

Про це розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі телемарафону 7 серпня.

За його словами, перші повідомлення щодо нового субваріанту почали з'являтись ще у березні 2024 року. Протягом наступних місяців багато країн заявили про зростання захворюваності на COVID. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки (США) показники зросли на 25%. Також було виявлено спалахи й в Британії.

Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров'я досі не надала оцінок FLiRT, але вже точно відомо, що симптоми захворювання є загальними для будь-яких видів COVID19:

  • підвищення температури тіла в перші дні захворювання;
  • кашель;
  • головний біль;
  • втома в м’язах.

Експерти ВООЗ зазначають, що штам FLiRT потребує моніторингу на рівні кожної країни. Разом з тим, там вважають, що хоч поточні вакцини, які використовуються в усьому світі та в Україні, й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом, але вони принаймі являються ефективними для захисту від важких форм COVID-19.

"Вакцини є доступні для всіх в Україні, ми маємо зараз пів мільйона доз, тому вакцинація залишається ефективним засобом від захворювання. Для людей, які не мають неінфекційних захворювань по поточних рекомендаціях достатньо однократної вакцинації в якості базового курсу, тобто, одного щеплення буде достатньо", - додав Кузін.

Нагадаємо, що українці можуть вакцинуватися в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують омікрон-специфічні вакцини (виробник «Pfizer») для дорослих і дітей. Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Читайте також:

Ці гроші вам точно не завадять: хто з українців може отримати 994 гривні через погіршення здоров'я

Час готуватися до неприємностей: про які проблеми зі здоров'ям можна дізнатися по зовнішньому вигляду язика

Можна навіть знепритомніти: яке кухонне приладдя токсичне для здоров'я