Свого часу китайський лідер Сі Цзіньпін називав Володимира Путіна "найкращим другом", а російський президент відповідав взаємністю. На цьому тлі дуже дивно виглядає ситуація, що банки Китаю відмовляються від юанів із "російським слідом".

Так, стало відомо, що деякі банки Китаю стали негласно ділити юані на "чисті" та "брудні". Останніми вони вважають валюту, використану в угодах із російськими компаніями і намагаються уникати роботи з ними.

Про це у п'ятницю, 26 липня, повідомило російське видання "Ведомости" з посиланням на представників бізнесу.

І хоч банкіри не можуть однозначно знати, де був куплений юань, але, як вказують співрозмовники "Відомостей", "бояться тієї валюти, яка приходить з російських банків або за документами пов'язана з Росією, наприклад, купленої на підсанкційній Мосбіржі або використаної в угодах із Москвою".

У зв'язку з цим, припускають у самій Росії, не виключено, що банки Китаю почнуть запитувати у імпортерів докази купівлі юаня на майданчиках, що не потрапили під санкції. А сама така "чиста" валюта вже стала коштувати дорожче.

Втім, у Росії вже почали шукати вихід із ситуації. Зокрема, там сподіваються "використовувати систему на основі взаємозаліку вимог та зобов'язань між контрагентами у різних юрисдикціях, для чого потрібно залучати до процесу третіх осіб, які зможуть з'єднати домовленості експортерів з імпортерами", – повідомляють росЗМІ.

"Китай став ділити свою валюту на "чисту" та "брудну" (пов'язану з Росією). "Брудних" юанів банки КНР уникають", - розповіли вони.

За оцінкою експертів, китайський бізнес побоюється санкцій із боку США за операції з Росією. Крім того, обсяги зовнішньої торгівлі КНР із США та ЄС багаторазово перевищують те, що Пекін має від експортно-імпортних операцій із Москвою.

Читайте також:

Повернення Криму: головнокомандувач ЗСУ зробив важливу заяву

І ось як назвати таку людину: жінка викинула з вікна багатоповерхівки кішку, яка заважала їй спати

Будьте готові віддати 23% від продажу житла: кого з українців це торкнеться і що потрібно знати