Стало відомо, що в лісовому масиві біля села Кленки Жиздринського району на кордоні Калузької та Брянської областей ( 270 км від кордону з Україною) зазнав аварії бойовий вертоліт МІ-28. Росіяни застосовували його для перехоплення українських ударних дронів.

Про падіння гелікоптера вранці у четвер, 25 липня, повідомив губернатор регіону Владислав Шапша.

"На місці аварії працює оперативна група та рятувальники", - написав він у телеграм-каналі.

Довідка:
  • Мі-28 – ударний вертоліт, призначений для пошуку та знищення бронетехніки, інженерних укріплень, повітряних цілей та живої сили противника. Він також здатний патрулювати місцевість та вести розвідку.

У Міноборони Росії уточнили, що вертоліт, який зазнав катастрофи, виконував плановий політ. Попередньою причиною аварії є технічна несправність, а впав він у безлюдній місцевості та руйнувань на землі немає.

При цьому модифікація Мі-28, що розбився, не уточнювалася. Адже їх існує кілька:

  • ударний Мі-28Н "Нічний мисливець";
  • модернізований Мі-28НМ "Нічний супермисливець" (сучасна модифікація, оснащена російськими двигунами);
  • навчально-бойовий Мі-28УБ.

За даними телеграм-каналу Mash, російський ударний вертоліт Ми-28 був "мисливцем" за українськими безпілотниками в повітряному просторі РФ. Він якраз повертався із бойового завдання на кордоні з Брянською областю до пункту дислокації.

Що ж до причин аварії, то за однією з версій, під час польоту сталася пожежа в кабіні через несправність двигуна.

Усі члени екіпажу Мі-28 загинули. Інформації про кількість людей на борту до Міноборони не надали. У повідомленні Шапші в його телеграм-каналі йдеться, що в результаті аварії вертольота "загинули льотчики", але також не уточнюється їх кількість.

"Екіпаж ніс бойове чергування, охороняв спокій мирних жителів", - написав глава регіону.

В даний час на місці події працюють рятувальники та оперативна група та комісія повітряно-космічних сил Росії.

Зазначимо, що вранці 25 липня 2024 року російське міністерство оборони заявляло, що сили протиповітряної оборони Росії нібито збили чотири безпілотники над Курською і три над Білгородською областю. Ймовірно, для перехоплення цих дронів і залучався вертоліт Ми-28, що розбився.

Нагадаємо, що 12 травня 2023 року вертоліт Мі-28 зазнав аварії в анексованому Криму. Тоді обидва льотчики теж загинули, а причиною авіакатастрофи до Міноборони Росії назвали відмову техніки.

Ще одна НП з Мі-28 сталася в грудні 2019 року, тоді гелікоптер зазнав катастрофи в Краснодарському краї після того, як вилетів із міста Коренівськ.

Читайте також:

Повернення Криму: головнокомандувач ЗСУ зробив важливу заяву

І ось як назвати таку людину: жінка викинула з вікна багатоповерхівки кішку, яка заважала їй спати

Будьте готові віддати 23% від продажу житла: кого з українців це торкнеться і що потрібно знати