Всі українці знають, що зібраний восени з городу урожай картоплі можна захистити від цвілі, зів’янення і гниття, правильно організувавши процес його зберігання в зимовий час.

Так, для зберігання картоплі ідеальними умовами є:

  • температура у приміщенні: близько +2-3 градусів за Цельсієм. Якщо температура буде нижчою, то картопля замерзне, бульби матимуть солодкуватий смак;
  • вологість близько 80%;
  • захист від прямого сонячного проміння;
  • гарна вентиляція.

Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному припливно-витяжною вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.

Як бачимо, картопля зберігається "найдовше" в прохолодному, сухому та темному місці, оскільки вплив вологи та світла може викликати гниття. Те ж саме стосується й інших коренеплодів, таких як морква та ріпа.

Крім того, картопля, потребує гарної вентиляції, тому слід уникати використання герметичних контейнерів. Найкраще для зберігання картоплі підійдуть дерев'яні ящики, полотняні мішки або з нетканого матеріалу, плетені короби, а якщо таких немає – то можна просвердлити дірки для вентиляції у пластикових відрах і ящиках.

Картоплю можна вкрити соломою, стружкою, торфом, мішковиною або лушпинням цибулі.

Якщо є ризик, що на картоплю може потрапити світло – експерти рекомендують накинути на ящики щільне покривало.

А ще добре зберегти картоплю тривалий час свіжою і смачною допоможуть правильно обрані "сусіди". Наприклад, присутність поруч буряка запобіжить гниттю овоча завдяки всмоктуванню зайвої вологи. Добрими сусідами картоплі стануть і яблука - вони захистять плоди від зморщування і проростання. Також прорости картоплі завадять лимон і м’ята, розташовані неподалік. Разом з тим вкрай невдалим буде сусідство картоплі з цибулею і часником, які якраз стимулюють проростання.

До слова, є гарна порада від досвідчених дачників, що потрібно зробити навесні, коли потеплішає, щоб картопля не зіпсувалася. Так, спеціалісти радять заморозити в морозилці кілька бутлів з водою та поставити в погребі. Лід буде повільно танути й охолоджувати приміщення. Періодично, коли вода розтане, бутлі потрібно знову класти до морозилки.

Читайте також:

Вам буде заздрити все село: як виглядає Mercedes, створений для перевезення картоплі та буряків

Замінить будь-яку "шубу": рецепт українського салату з оселедця з солодким перцем, картоплею та солоними огірками

Під борщ їх можна з'їсти відразу 5 штук: старовинний рецепт картопляних пампушок із часниковим соусом

А ось це по-українськи: рецепт ситних та апетитних сирників з картоплі з цибулькою та сметаною